Útočník střílel po autobusu u Zdi nářků v Jeruzalémě, zranil nejméně osm lidí

Při ozbrojeném útoku na autobus v centru Jeruzaléma bylo v neděli ráno zraněno nejméně osm lidí, z toho dva těžce. Uvedla to místní policie a bezpečnostní složky. Pachatel byl na útěku šest hodin, poté se podle izraelských médií policii vzdal.

Agentura DPA s odkazem na záchranáře informuje, že se střelba v noci na neděli ozývala ze dvou míst poblíž Zdi nářků, kromě autobusu ve staré části města se jejím terčem stalo i parkoviště poblíž Davidova hrobu.

Autobus vezl věřící od Zdi nářků do města, uvádějí záchranáři. „Podle kolemjdoucího začal na autobus slepě střílet terorista,“ citoval záchranáře list The Jerusalem Post. Když na místo události dorazila záchranná služba, nastal velký rozruch. Lidé v panice utíkali.

„Viděl jsem několik lidí na zemi, tři z nich byli v kritickém stavu a další s lehkými zraněními. Bylo tam také dítě, které jsme odnesli do bezpečí. Všichni byli převezeni do nemocnice k ošetření,“ popsal záchranář Shalom Avitan. Podle oficiálních údajů jsou těžce zranění dva, pět lidí utrpělo středně vážná poranění.

Podle listu The Jerusalem Post byla mezi raněnými pětatřicetiletá těhotná žena, kterou střela zasáhla do břicha, nyní je ve vážném stavu. Lékaři provedli císařský řez, dítě je v kritickém stavu, ale stabilizováno. Druhou osobou ve vážném stavu je podle listu The Times of Israel muž z USA, který byl s rodinou v Izraeli na návštěvě. Zraněni byli také další členové rodiny. Pachatel podle téhož zdroje čekal, až autobus přijede na zastávku, a zahájil palbu, když lidé začali nastupovat, načež utekl.

Hamás útok pochválil

Pachatel byl podle izraelských médií na útěku šest hodin, než se policii sám vzdal. Jde o šestadvacetiletého Palestince. Předtím policie během pátrání uzavřela Staré město, ve vzduchu operovaly helikoptéry. Policisté také prohledávali čtvrť Silvan ve Východním Jeruzalémě.

Islamistické hnutí Hamás útok pochválilo jako „statečný čin vzdoru“, jde podle něj o „přirozenou odpověď na okupaci a každodenní zločiny osadníků vůči Palestincům“.

„Jeruzalém je silnější než jakýkoliv incident, nedovolíme žádnému teroristovi narušit běžný život ve veřejném prostoru. Hlavní město Izraele bude i nadále plné života,“ reagoval na noční střelbu starosta Jeruzaléma Moše Leon, který přijel na místo činu. „Každý zaplatí za pokus ublížit civilistům,“ vzkázal izraelský premiér Jair Lapid.