Unijní občané se budou muset po brexitu na Ostrovech registrovat. Půjde to jen přes chytrý telefon

Události ČT: Kritika registračního systému občanů EU po brexitu (zdroj: ČT24)

Velká Británie spustila v testovacím režimu systém, do kterého se po brexitu budou muset registrovat unijní občané, jež budou chtít ve Spojeném království zůstat. Týkat se to bude odhadem tří a půl milionu lidí včetně desítek tisíc Čechů. Systém ale čelí kritice, zejména kvůli způsobu, jakým se musí žádost podat.

Vyplnit formulář a naskenovat potřebné dokumenty bude možné pouze přes chytrý telefon, který má operační systém Android. Britští úředníci zatím nedokázali zařídit, aby to šlo i přes konkurenční iPhone. V něm lze sice o trvalý pobyt zažádat, ale dokumenty se musí poslat poštou.

„Máme obavy, že lidé, kteří nejsou technologicky zdatní nebo mají jazykovou bariéru, nebudou schopní zažádat pouze přes tuto online službu,“ upozorňuje Axel Antoni z organizace '3millions', která ve Spojeném království hájí občany EU.

Pro variantu, aby unijní občané mohli dojít na úřad osobně, by byl i Michal Hájek, který v Londýně pracuje třetím rokem jako řidič autobusu. „Určitě bych to přivítal, protože já ty elektronické věci moc nemusím, ale samozřejmě se s tím nějak poperu, když to bude jenom na telefonu,“ říká Hájek, který brexit podporuje.

Zároveň doufá, že registraci zvládne. „Plánujeme tady být ještě tak pět šest let kvůli naší dceři, která se zrovna narodila. A myslím si, že s tou registrací to takový problém nebude,“ říká také český řidič.

Občané EU nakonec nebudou muset za žádost platit

Britská vláda po tvrdé kritice stáhla poplatek přes 1800 korun za žádost. Ostrovní státní kasa tím přijde o téměř dvě stě milionů liber. „Nebude tu žádná finanční bariéra pro žádného občana EU, který si přeje zůstat,“ komentovala zrušení poplatku premiérka Theresa Mayová.

Britské ministerstvo vnitra tak čeká náročný úkol:  zaregistrovat každý pracovní den v průměru přes pět a půl tisíce žádostí, a to až do poloviny roku 2021. Kontroverzi vyvolalo i oficiální video se snímky usmívajících se šťastných lidí z fotobanky. Kritici říkají, že jako podtón zní pohrůžka deportací pro ty unijní občany, kteří se nezaregistrují nebo s žádostí neuspějí.

„Deportace jsou poslední instancí pro britské ministerstvo vnitra. Mají mnoho dalších nástrojů, jak lidi přinutit odejít. Někdy se tomu říká nepřátelské prostředí,“ podotýká Antoni z organizace '3millions'.

I když se britské úřady brání, že chtějí mít registrace co nejjednodušší, panují obavy, že desítky tisíc Evropanů ze sociálně znevýhodněných skupin obyvatelstva to nezvládnou. Hrozí proto, že se přes noc stanou ilegálními přistěhovalci bez možnosti pracovat nebo si pronajímat byt.