Britové horečně nakupují, firmy se předzásobují, hledají každý volný sklad

Události: Plné sklady, Britové se zásobují (zdroj: ČT24)

Britské supermarkety se začínají předzásobovat, podniky rozšiřují zásoby. Britové pak nakupují výrobky, k nimž by mohli mít po odchodu z Evropské unie horší přístup. Nejistota kolem podoby brexitu, zda se smlouvou, či bez ní, tak ovlivňuje lidi i firmy.

Británie se připravuje na případný chaos po brexitu i větším dovozem zboží. Poptávka po skladech je čtyřikrát vyšší. „Poptávka začala rapidně růst s koncem listopadu,“ uvedl šéf firmy Stowge, která se věnuje zajišťování úložných prostor, Charlie Pool. 

Dodal, že o sklady se nyní zajímají i mnohem větší firmy, než se kterými běžně jednají. Všechny zjišťují, jaké jsou možnosti před brexitem a po něm.

Zájem o skladovací prostory mají i obyčejní Britové. Někteří totiž skupují všechno. Od trvanlivých potravin přes léky až po technologické vybavení. „Někteří lidé se pokoušejí předzásobit nebo to mají alespoň v plánu,“ potvrdil ředitel skladovací firmy Lovespace Steve Folwell. Zákazníci podle něho očekávají, že situace se bude zhoršovat s přibývající nejistotou, případně po tvrdém brexitu (vystoupením Británie z EU bez dohody) koncem března. 

Právě tvrdý brexit by přinesl celkovou změnu obchodních vztahů Spojeného království s Unií. Vyšší cla na některé zboží by zvedla jejich cenu. A dovoz by byl komplikovanější.

„Nejde o zásobení se. Jde o to, že stejně jako v jakémkoliv podniku je správné se připravit na všechny eventuality,“ řekla k tomu britská premiérka Theresa Mayová. 

Zatímco odpůrci brexitu se chystají na temný scénář s nedostatkem základních potřeb, jeho stoupenci jsou v klidu. Spoléhají na domácí trh nebo třeba podobné záruky jako slib starosty francouzského Calais dál čile obchodovat s Británií.

Posilte ostrahu, doporučila policie

Policie v Británii doporučila prodejcům, aby zvážili najmutí nových strážných pro případ neřízeného odchodu země z Evropské unie. Důvodem je obava, že nervozita občanů vyvolaná možnými dopady brexitu bez dohody by mohla vést k narušení pořádku v obchodech. Píše o tom web Politico.eu.

„V souladu s podobnými doporučeními pro maloobchodní sektor na celostátní úrovni navrhujeme prodejcům, aby zvážili plány na posílení ochranky pro případ, že obavy z nedostatku zboží povedou k výraznému zvýšení počtu zákazníků,“ řekla magazínu Politico londýnská policie, citovala agentura ČTK.