Ukrajinské nováčky školí i navrátilci z fronty, kteří sami začali sloužit teprve nedávno

Události: Výcvik ukrajinských jednotek (zdroj: ČT24)

Už za několik týdnů začnou na Ukrajině deště, které znemožní postup větších vojenských uskupení. Kyjev chce zbývající čas využít a do boje poslat ještě další brigády. U jejich výcviku natáčel štáb ČT.

Jednotky, které nejsou nasazeny na bojových pozicích, trénují v týlu. Neustále k nim totiž přicházejí vojáci, kteří byli nově povoláni, a je nutné je secvičit s těmi, kteří už mají bojové zkušenosti.

„Cvičení opakujeme do té chvíle, než vidíme žádoucí výsledek. Ten nám následně umožní dosáhnout cíle, kterým je osvobození země od okupantů,“ podotýká velitel výcviku s přezdívkou Raptor. Jakékoliv zaváhání nebo chyba mohou mít na bojišti fatální následky.

Novým spolubojovníkům předávají své zkušenosti veteráni. Sami přitom ještě loni byli civilisté a o válčení nevěděli nic. Za získání znalostí často bolestivě platili. Velitel čety si říká Viking a ještě loni v únoru se živil jako cukrář. Dnes za sebou má pět měsíců bojů u Bachmutu. „Vycházím z vlastních zkušeností a kluci se snaží. Jsem spokojen s tím, co vidím,“ dodává Viking.

Nováčci jsou i oba členové posádky bojového vozidla – Jurij a Vladimir, kteří povolávací rozkaz dostali teprve v létě. Zatímco Jurij nikdy dřív podobný stroj neovládal, Vladimir s BVP jezdil na vojně v roce 1985.

„Je v tom spousta elektroniky. Měl jsem s tím nejdřív problémy. To, co dělám rukama, si zapamatuji hned, ale s počítačem mi to nejde, tak to bylo složité,“ uvedl Vladimir. 

Spolu s ostatními členy brigády budou nacvičovat výsadek pěchoty, dokud nebudou všichni zcela sehraní, následně se mají zapojit do protiofenzivy, přičemž pro mnohé z nich to bude vůbec první bojová zkušenost.