Ukrajinská tajná služba zatkla povstalce, který může nést vinu za pád letu MH17, píše BBC

Ukrajinské tajné služby se během operace v Donbasu zmocnily někdejšího velitele protivzdušné obrany města Snižne Volodymyra Cemacha. Informuje o tom ukrajinská redakce britské BBC s tím, že muž může patřit k osobám podezřelým ze sestřelení malajsijského boeingu letu MH17.

Východoukrajinské město Snižne leží jen dvacet kilometrů od hranic s Ruskem a v červenci 2014 se u něj po sestřelení zřítil civilní boeing. V jeho troskách zemřelo všech 298 lidí, kteří se nacházeli na palubě.

Skupina mezinárodních vyšetřovatelů, jejímiž členy jsou experti z Nizozemska, Belgie, Malajsie, Austrálie a Ukrajiny, loni dospěla k závěru, že Boeing 777 zničila raketa země-vzduch Buk odpálená z prostoru ovládaného proruskými separatisty. A mezi možnými podezřelými může podle ukrajinské BBC figurovat i tehdejší velitel protivzdušné obrany ve Snižne Volodymyr Cemach.

Osmapadesátiletý Cemach je podle svého kyjevského obhájce od konce června ve vyšetřovací vazbě v ukrajinském hlavním městě, kde čelí obvinění z terorismu. Cemachova dcera BBC potvrdila, že matka po návratu do bytu manžela nenašla a objevila jen krvavé stopy po zápasu.

Cemachová předpokládá, že ukrajinští agenti otce z hlubokého povstaleckého týlu unesli právě kvůli malajsijskému boeingu, i když s jeho sestřelením prý neměl nic společného. Ukrajinské úřady se zdržely vyjádření.

Ruské angažmá

Podle mezinárodních vyšetřovatelů před pěti lety Buk na místo dopravili příslušníci 53. ruské protivzdušné brigády dislokované v Kursku. Rusko a separatisté účast na sestřelení boeingu popírají a vinu svalují na ukrajinskou armádu.

Minulý měsíc skupina uvedla, že kvůli katastrofě letu MH17 budou souzeni Rusové Igor Girkin, zvaný Strelkov, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko, a to nejspíše v nepřítomnosti.

Girkin alias Strelkov zastával u povstalců funkci ministra obrany. Dubinskij velel povstalecké rozvědce a podle investigativní platformy Bellingcat objednal dodání komplexu Buk povstalcům. Zajišťoval rovněž jeho přepravu na Ukrajinu a transport zpět do Ruska.

Dubinského tým údajně sehrál klíčovou roli v rozhodnutí o sestřelení letadla, které povstalci považovali za nepřátelské. Pulatov byl podle vyšetřovatelů jedním z velitelů rozvědky separatistů a Charčenko velel jejich průzkumnému praporu.