Ukrajinci vytlačili ruské jednotky několik kilometrů od Dněpru, tvrdí Kyjev

Ukrajinským silám se podařilo v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny zatlačit ruská vojska tři až osm kilometrů dál od levého břehu řeky Dněpr, tvrdí mluvčí jižního velení ukrajinské armády Natalija Humenjuková. Výrok však nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Ruské síly už podle ní nemohou ostřelovat pravý břeh z minometů, i když pokračují v palbě pomocí jiných zbraní. Invazní jednotky pak v noci na neděli pokračovaly v útocích na ukrajinské území, hlavní město Kyjev hlásí několik náletů bezpilotních letounů.

Předběžná čísla se mění od tří do osmi kilometrů v závislosti na specifikách geografie a na krajinné povaze levého břehu, prohlásila Humenjuková. Pokud by se nedělní tvrzení armádní mluvčí potvrdilo, znamenalo by to největší postup ukrajinských vojsk za několik měsíců, podotkla agentura AFP.

Humenjuková dodala, že ukrajinské síly čeká „ještě mnoho práce“. V oblasti jsou desítky tisíc ruských vojáků, sdělila podle AFP. Rusové podle ní navíc pokračují v dělostřeleckých útocích na pravý břeh Dněpru, který má pod kontrolou Ukrajina. Právě snaha zabránit Rusům v ostřelování pravého břehu si Ukrajina podle pátečního prohlášení generálního štábu vytyčila jako jeden z cílů svých operací v okolí řeky.

Druhá noční vlna útoků na Kyjev

V noci na neděli se ruské jednotky znovu zaměřily na Kyjev, hlavní město čelilo několika vlnám útoků ruských dronů, informovala podle agentury Reuters vojenská správa ukrajinské metropole. Místní protivzdušná obrana uvádí, že sestřelila kolem deseti bezpilotních letounů, šlo přitom o druhý takový útok za dvě noci. Žádné zprávy o obětech nebo zraněných zatím nejsou.

Události: Útok dronů na Kyjev (zdroj: ČT24)

Šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko ráno na Telegramu napsal, že útoky proti několikamilionové metropoli směřovaly z různých směrů. „Proto byl v hlavním městě několikrát vyhlášen letecký poplach,“ poznamenal s tím, že zatím nejsou hlášeny ani žádné škody na kritické infrastruktuře.

Velitel tamní regionální vojenské správy Ruslan Kravčenko na Telegramu později upřesnil, že noční dronový útok poškodil infrastrukturní zařízení v Kyjevské oblasti.

Během loňské zimy se Rusko, které Ukrajinu otevřeně napadlo v únoru 2022, opakovaně zaměřovalo na energetickou infrastrukturu země, kvůli čemuž byly miliony lidí po část nejstudenějšího období roku bez elektřiny, topení a vody. Na Kyjev Rusko tento měsíc zaútočilo po dvaapadesátidenní přestávce, nyní naopak další dva útoky přišly hned po sobě.

Cílem nočních útoků byla i Čerkaská oblast. Tamní guvernér Ihor Taburec uvedl, že trosky sestřeleného letounu poničily v regionu pět domů. Celkem protivzdušná obrana sestřelila v noci na neděli patnáct z dvaceti dronů, které Rusko vypustilo, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil v příspěvku na Facebooku.

O zničení dronu letícího na Moskvu informoval podle agentury Interfax i starosta Moskvy Sergej Sobjanin. Podle něj nezpůsobily nikomu zranění nebo škody na majetku ani úlomky. Bezpilotní letoun byl podle něj sestřelen v Bogorodském okrese východně od Moskvy. Ruské ministerstvo obrany útok připsalo ukrajinským silám. Ty se k úderům na ruské území dlouhodobě nehlásí. 

Reuters také napsal, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvalil sankce na dalších 37 ruských organizací a 108 lidí, mezi nimiž jsou i Ukrajinci spolupracující s Ruskem.