Ukrajinci loví na frontě terminály Starlink. Rusové přes ně sankcím navzdory navádí drony

Horizont ČT24: Ukrajinci cílí na Starlink (zdroj: ČT24)

Bojující ukrajinští vojáci se museli začít soustřeďovat na internetové terminály společnosti Starlink, které zajišťují komunikaci se satelity. Navzdory sankcím je totiž ruská armáda používá čím dál častěji při navádění svých dronů. Stejnou technologii přitom používají i samotní Ukrajinci.

Terminály byly pro Ukrajince dlouho nedocenitelnou výhodou. V ruských rukou se ale pro ně staly vyhledávaným terčem. Internetové terminály společnosti Starlink, která patří americkému miliardáři Elonu Muskovi, zajišťují spojení mezi útočnými drony a velícím centrem. Navzdory sankcím s nimi Rusové operují čím dál častěji.

Moskva popírá využívání systému Starlink, ale organizátoři sbírek pro ruskou armádu se veřejně chlubí jeho nákupy ve třetích zemí.

Ukrajinci na frontě tvrdí, že Rusové v podstatě okopírovali jejich systém útočných dronů a využívají Starlink při navádění bezpilotních strojů na ukrajinské pozice.

V bunkrech u vesnice Robotyne, kde svádí těžké boje, si ukrajinští operátoři dronů stěžují, že se musí vypořádávat ještě s jednou komplikací: jejich Starlink to zpomalilo. „Před Novým rokem byla rychlost mnohem vyšší. Teď klesla na polovinu. Viděl jsem informace o tom, že Rusové si Starlink kupují v neutrálních zemích,“ prohlásil voják Anton z 65. mechanizované brigády.

„Musíme Starlink neustále restartovat, aby pracoval tak, jak má. Ale po čase rychlost stejně začne klesat a spojení spadne,“ dodal operátor Miša.

Tlak na Muska

Ukrajinci podle všeho v zákulisí tlačí na Elona Muska, majitele Starlinku, aby zařízení v ruských rukou nějakým způsobem vyřadil z provozu. „Je možné, že SpaceX (další z Muskových firem, pozn. red.) dokáže identifikovat každý terminál a že ví, kdo je kdo,“ řekl softwarový inženýr a odborník na Starlink Oleg Kutkov.

Muskovy společnosti už dřív prohlásily, že s Rusy neobchodují, a že pokud jakákoli strana podléhající americkým sankcím Starlink používá, vyšetří to a případně terminály vyřadí z provozu. Pro vojáky v ukrajinských zákopech, jejichž pozice jsou v ohrožení, je ale takový proces příliš pomalý.