Ukrajina hlásí masivní ruské ztráty, u Avdijivky údajně přišli o padesát tanků a přes sto obrněnců

Horizont ČT24: Boje u Avdijivky (zdroj: ČT24)

Ukrajinské jednotky čelí novému ruskému útoku u Avdijivky v Doněcké oblasti. V uplynulém dni tam údajně zlikvidovaly na padesát ruských tanků a více než stovku obrněnců. Ve čtvrtek okupanti podle ukrajinského generálního štábu přišli o více než třináct set vojáků, z toho devět stovek právě u Avdijivky. Tato čísla nelze nezávisle ověřit. Americký Institut pro studium války (ISW) ve své poslední analýze bojů píše, že současné ukrajinské útoky na levém – Rusy okupovaném – břehu Dněpru v Chersonské oblasti se zdají být větší než dříve pozorované taktické přepady.

Ukrajinští vojenští blogeři podle ruskojazyčného servisu BBC informovali o tom, že ruským jednotkám se na některých místech u Avdijivky podařilo postoupit, ale jen o několik stovek metrů. Rusové se toto silně opevněné město ležící jen několik kilometrů severozápadně od Doněcku snaží dobýt od začátku invaze loni v únoru, boje ho přitom prakticky zničily.

Soudě podle ranního hlášení ukrajinského generálního štábu se celkově frekvence ruských útoků zvyšuje, poznamenala BBC. Kromě Avdijivky Rusové provedli třicet útoků v oblasti Kupjansku, dalších dvanáct západně od města Svatove a terčem šestnácti útoků se stala Marjinka a okolí. Ukrajinský generální štáb tvrdí, že jeho vojáci útoky odrazili.

Generál Valerij Zalužnyj, vrchní ukrajinský velitel, zveřejnil na Telegramu video, na kterém se zdá, že se radí s důstojníky v Avdijivce a v Kupjansku, městě dále na severu, kde ruské síly v posledních týdnech zintenzivnily útoky. „Nepřítel nepolevuje v pokusech prolomit naši obranu a obklíčit (Avdijivku),“ napsal Zalužnyj.

„Za uplynulý den zahrnují ztráty nepřítele téměř devět set zabitých nebo zraněných vojáků, téměř padesát tanků a více než sto zničených nebo poškozených obrněných vozidel,“ uvedl generální štáb ve zprávě o ruské ofenzivě u Avdijivky.

Macko: Rusové už mnoho možností nemají

Podle leteckých fotografií nasadila ruská armáda u Avdijivky zastaralou techniku, třeba transportéry BTR-50, které byly vyvinuté roku 1952 a přestaly se vyrábět v roce 1970. „Podobně jako předtím u Vuhledaru si tu Rusové naběhli,“ míní generálporučík ve výslužbě a bývalý velitel výcvikového centra NATO Pavel Macko. 

Útok na Avdijivku představuje první případ, kdy Rusové nasadili do útoku velké obrněné kolony od února, kdy Ukrajina zlikvidovala ruskou kolonu postupující do města Vuhledar, připomněl nedávno list The Wall Street Journal. 

„Snažili se změnit taktiku, obklíčit a dobýt Avdijivku. (…) Snažili se o větší průlom, nepodařil se jim, tak tam teď nasazují všechno možné, možností už mnoho nemají. Ale podle mě to byl reálně pokus Rusů změnit taktickou situaci v tom prostoru a ochránit si velmi důležitý uzel, kterým Doněck je.“

Oleksandr Štupun, mluvčí jižní skupiny ukrajinských sil, řekl státní televizi, že na Avdijivku, která leží asi dvacet kilometrů severně od Ruskem okupovaného Doněcka, je vyvíjen neustálý tlak. Rusko zahájilo neúspěšné ofenzivy u osad na křídlech Avdijivky, konkrétně u Stepova a Novokalynove severně od města a v okolí Sjeverne na západě, uvedla armáda.

Bývalý vojenský generál Macko o vývoji rusko-ukrajinské války (zdroj: ČT24)

ISW: Ukrajinská operace na levém břehu Dněpru je zřejmě rozsáhlejší

O výsadcích ukrajinských jednotek na Rusy okupovaném levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti, o kterých v posledních dnech informují vojenští blogeři, ukrajinský generální štáb nic nepíše, podotkla BBC. Dříve velení ukrajinské armády podle médií nepřímo výsadek potvrdilo, když v operačních svodkách zařadilo tamní obec Piščanivka mezi města a vsi ostřelované ruskou armádou, což naznačovalo přítomnost ukrajinských vojáků v místě.

ISW si všímá informací ruských zdrojů, které podle něj ve čtvrtek hovořily o rozsáhlejších ukrajinských pozemních operacích na levém břehu Dněpru, než jaké Ukrajinci podnikli dříve. Ukrajinské ozbrojené síly pravděpodobně udržují omezenou přítomnost v některých místech na levém břehu řeky a poblíž Antonivského železničního mostu, píše ISW.

Například jeden ze známých ruských vojenských blogerů podle něj ve čtvrtek tvrdil, že dvě sabotážní a průzkumné skupiny ukrajinské námořní pěchoty překonaly Dněpr, přemohly ruské jednotky a opevnily se v obci Krynky, která leží pár kilometrů od řeky a asi třicet kilometrů severovýchodně od Chersonu. Rusové podle blogera zatlačili Ukrajince zpět k okraji obce, ale ukrajinští vojáci prý mají pod kontrolou některé domy v Krynkách a čekají na posily.

Byť ruské zdroje nabízejí mírně se rozcházející tvrzení o rozsahu ukrajinských útoků na levém břehu Dněpru, současné ukrajinské akce se zdají být větší než jejich dříve pozorované taktické přepady, píše ISW. Dostupné geolokační záběry podle něj naznačují, že ukrajinští vojáci zůstávají podél břehu a v blízkosti Antonivského železničního mostu navzdory ruským protiútokům.

Postoupili Ukrajinci i Rusové

Boje mezitím pokračují i na dalších úsecích fronty. Zatímco ukrajinští vojáci podle ISW postoupili jižně od Bachmutu a v západní části Záporožské oblasti, Rusové útočili mimo jiné podél linie Kupjansk-Svatove-Kreminna, u Bachmutu, kolem Avdijivky, na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti a v západní části Záporožské oblasti a na některých místech postoupili i oni.

Ukrajinský generální štáb tvrdí, že za uplynulý den ruské síly celkově přišly o 1380 mužů, o 55 tanků a 120 obrněných vozidel. Ruské síly se podle něj také pokusily o neúspěšné útoky ve směru na Kupjansk a ve směru na Lyman, kde ukrajinské jednotky odrazily útoky u obce Makijivka.