Trump zvítězil na republikánském shromáždění v Idaho, ovládl i Missouri a Michigan

Bývalý americký prezident Donald Trump zvítězil v sobotu na republikánských volebních shromážděních ve státě Idaho, předtím vyhrál v Missouri a Michiganu. V neděli se konají primárky v hlavním městě Washingtonu, na které naváže 5. března takzvané superúterý. Svého rivala, úřadujícího demokratického prezidenta Joea Bidena, Trump v Severní Karolíně obvinil z toho, že vede spiknutí, které má svrhnout Spojené státy americké.

Bývalá americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová, která je poslední Trumpovou rivalkou v primárkách, zatím stále usiluje o své první vítězství v republikánském hlasování. Zřejmě poslední šancí pro Haleyovou, jak zbrzdit snahu Trumpa získat republikánskou nominaci do letošních prezidentských voleb, bude zmíněné superúterý 5. března. V šestnácti státech se ten den konají nominační klání strany, což bude největší den primárek, během nějž bude přidělena více než třetina delegátů na červencový republikánský sjezd.

Trump už tento týden v úterý suverénně zvítězil nad Haleyovou v michiganských primárkách se ziskem 68 procent hlasů. Michiganští republikáni však letos uplatnili hybridní nominační systém rozdělený mezi primárky a volební shromáždění. Na sobotních volebních shromážděních tak bylo možné získat 39 z celkových 55 delegátů a všech devětatřicet jich pro sebe získal exprezident.

V součtu zatím získal 244 hlasů, zatímco Haleyová čtyřiadvacet. K tomu, aby kandidát získal republikánskou nominaci, musí na svou stranu získat 1215 delegátů.

Útok na Bidena

Uchazeč o Bílý dům v sobotu také zaútočil na svého potenciálního soupeře, když prohlásil, že současný demokratický prezident Biden je „skutečnou hrozbu pro demokracii“ a dodal, že stojí za obviněními, se kterými se Trump v současné době potýká u soudů.

„Bidenovo chování na našich hranicích je podle každé definice spiknutím s cílem svrhnout Spojené státy americké,“ hřímal Trump na předvolebním shromáždění ve městě Greensboro ve státě Severní Karolína.

Narážel tím na problém migrace z Mexika do Spojených států. „Biden a jeho komplicové chtějí kolaps amerického systému, zrušit vůli skutečných amerických voličů a vytvořit novou mocenskou základnu, která jim zajistí kontrolu na celé generace,“ zdůraznil.