Střetli jsme se s Hamásem hluboko v Pásmu Gazy, oznámila izraelská armáda

Události: Boje v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda uvedla, že v posledních několika hodinách sváděla „kruté boje“ s islamisty z hnutí Hamás „hluboko v Pásmu Gazy“. Při bojích podle Izraele zahynuly desítky ozbrojenců Hamásu a armáda zabavila „mnoho náloží a zbraní“. V bojích na severu Gazy přišli o život dva izraelští vojáci, oznámila také armáda. Zpravodajský web The Times of Israel informoval, že Egypt rozmístil tanky a obrněná vozidla poblíž hraničního přechodu Rafáh u Pásma Gazy.

Armádní zpravodaj serveru The Times of Israel Emanuel Fabian na síti X sdílel video izraelské armády, na kterém se vojáci v Pásmu Gazy pohybují zastavěnou oblastí, další fotografie sdílel mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Ten v pondělí řekl, že nebude zveřejňovat přesnou polohu Izraelců v Pásmu Gazy. Ze záběrů na sociálních sítích nicméně vyplynulo, že izraelská technika s největší pravděpodobností v pondělí pronikla přinejmenším tři kilometry za izraelskou hranici na okraj města Gaza.

Součástí úterních izraelských operací v posledních hodinách podle Hagariho bylo zneškodnění jednotky Hamásu, která se chystala odpálit protitankovou střelu na izraelské území, a vyřazení pozorovacích stanovišť a stanovišť na odpalování raket z provozu.

Izraelská armáda také večer oznámila, že získala kontrolu nad základnou Hamásu v západní Džabáliji na severu Pásma Gazy a zabila padesát osob, které označila za „teroristy“. Měl mezi nimi být i velitel místního praporu Hamásu Ibráhím Biarí, který je považován za jednoho z organizátorů útoku na jižní Izrael ze začátku října, při němž zemřelo na 1400 lidí. Armáda oznámením o likvidaci teroristů reagovala na dřívější tvrzení ministerstva zdravotnictví v Gaze ovládané Hamásem, které uvedlo, že při izraelském bombardování uprchlického tábora Džabálija zahynulo nejméně padesát lidí. Pravdivost těchto tvrzení nebylo možné nezávisle ověřit.

On-line přenos

Útok Hamásu na Izrael

  • 18:02

    Lidé v Německu, Francii či Británii během soboty znovu vyšli do ulic, aby vyjádřili solidaritu s Palestinci v Pásmu Gazy a volali po zastavení izraelské ofenzivy proti islamistickému hnutí Hamás. Tažení provází sílící humanitární krize a zabíjení civilistů, které mnozí obyvatelé Západu označují za genocidu. Nové demonstrace se téměř měsíc od vypuknutí nové války čekaly také ve Spojených státech.

  • 17:56

    Snímek z pařížské demonstrace na podporu Palestinců z Gazy.

    Snímek z pařížské demonstrace na podporu Palestinců z Gazy, Autor: Claudia Greco, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 23:51

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. listopadu. Děkujeme za pozornost. 

Izrael se zřejmě chystá obklíčit město Gaza

Deník The Times of Israel v úterý napsal, že se zdá, že se armáda snaží obklíčit město Gaza ze severu i z jihu.

„V těchto dnech patrně pokračuje navyšování izraelského kontingentu v Pásmu Gazy. Víme, že Izraelci postupují od severu, od pláže Zikim, kde se ještě před pár dny pokusilo vylodit komando Hamásu. V tuto chvíli už ale Izraelci pronikli do samotného města Gaza. To je důvod, proč teprve nyní slyšíme o intenzivních bojích. Zároveň Hamás začíná využívat svou síť podzemních tunelů. Proto slyšíme, že boje už probíhají i v tunelech,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

„Jsou náznaky, že jedním z vojenských cílů Izraele je izolovat Gaza City a proměnit tuto sekci v místo konfrontace, kde se armáda utká s nejsilnějšími koncentracemi ozbrojenců Hamásu a Palestinského islámského džihádu,“ dodal zpravodaj.

David Borek hovořil o situaci v Izraeli (zdroj: ČT24)

Izraelské pozemní síly po několika kratších výpadech do Pásma Gazy zahájily pozemní operaci v noci z pátku na sobotu na severu regionu. Předtím armáda několikrát vyzvala obyvatele této oblasti, aby se přesunuli na jih. V úterý server BBC napsal, že podle odhadů na severu zůstává asi na 600 tisíc lidí.

Palestinský Červený půlměsíc v úterý podle agentury AFP uvedl, že je znepokojen útoky poblíž jedné ze svých nemocnic na severu Pásma Gazy, kam se civilisté uchýlili, aby se ochránili před boji. „Budova se otřásá a vysídlení civilisté a pracovní týmy mají strach a panikaří,“ uvedla organizace, která o bombardování v této oblasti informovala i v neděli večer. Izrael obviňuje Hamás, že zneužívá nemocnice k vojenským účelům.

Turecké ministerstvo zahraničí odsoudilo údajné izraelské bombardování, které poškodilo nemocnici turecko-palestinského přátelství v Gaze. Nemocnice se jako jediná v oblasti starala o pacienty s rakovinou a Ankara o zařízení spolufinancovaném Tureckem již dříve informovala Izrael, uvedlo ministerstvo podle serveru ToI.

Těžká situace v nemocnicích

Nemocnice v Pásmu Gazy jsou přeplněné raněnými, nemají dost léků, dochází jim rovněž palivo, jímž pohání generátory elektřiny a které potřebují také pro sanitky svážející raněné. Reuters cituje představitele Hamásu Ašrafa al-Kúdru, podle něhož 15 nemocnic už přestalo fungovat.

BBC citovala v úterý lékaře, který je ve spojení s nemocnicemi v Gaze: „Dochází jim anestetika, léky na bolest, krevní konzervy, antibiotika, obvazy a mnoho dalších položek.“ Tamní doktoři podle něj musí řešit dilema, které pacienty zachrání a které nechají umřít. „K tomu všemu stále kolem dopadají rakety, nemáte ani čistou vodu, jídlo, pohonné hmoty,“ dodal.

Sever Pásma Gazy izraelská armáda od útoku teroristů 7. října intenzivně bombarduje. Rakety ale dopadají i na jih, kam se po výzvě izraelské armády měli civilisté přesunout. Izraelské ostřelování této oblasti menší než Praha s 2,3 miliony obyvatel si vyžádalo podle Hamásu na 8,3 tisíce obětí, statistiky ale nelze ověřit.

Egypt poslal tanky k přechodu Rafáh

Káhira, která se podle deníku The Times of Israel (ToI) obává přílivu desetitisíců palestinských uprchlíků, rozmístila poblíž přechodu Rafáh tanky a obrněná vozidla.

Egypt nechává přechod na hranici s Pásmem Gazy většinu času zavřený a vpouští na palestinské území pouze dodávky humanitární pomoci.

Mírová dohoda s Izraelem z roku 1979 omezuje počet egyptských vojáků, kteří mohou být nasazeni na Sinajském poloostrově, píše ToI. Izrael ale podle izraelského listu opakovaně schválil překročení tohoto limitu, aby mohla egyptská armáda v oblasti efektivně bojovat proti islámským radikálům.

Egypt poslal k přechodu Rafáh tanky a obrněná vozidla
Zdroj: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Mluvčí UNICEF: „Gaza se stala pohřebištěm dětí“

Zástupce WHO varoval, že v palestinské oblasti pod blokádou hrozí zdravotnická katastrofa. Své varování zdůvodnil mimo jiné tím, že kvůli bombardování je nyní velké množství lidí v Pásmu Gazy na malém území, kde je nevyhovující sanitární infrastruktura. 

Mluvčí UNICEF dodal, že v Pásmu Gazy mají lidé omezený přístup k pitné vodě. Podle něj činí dodávky vody jen pět procent obvyklého množství. „Gaza se stala pohřebištěm dětí,“ řekl mluvčí James Elder v Ženevě. Vyzval k okamžitému příměří a k humanitárnímu koridoru do Pásma Gazy. Děti podle něj v této oblasti neumírají jen kvůli bombardování, ale i kvůli nedostatku lékařské péče.

Izrael dodávky potravin, léků, pohonných hmot, elektřiny a vody minulý týden částečně obnovil, ale jen v omezeném množství. První humanitární pomoc se do Pásma Gazy dostala až 21. října, dosud tam ale Izrael povolil vstup asi 117 kamionům, uvedla v úterý AFP. Izrael dlouhodobě upozorňuje, že Hamás a další teroristické skupiny zneužívají část humanitární pomoci pro vojenské účely.

Izraelský úder v Libanonu

V noci na úterý izraelská armáda informovala také o útoku na infrastrukturu šíitských milicí Hizballáh v Libanonu. Tvrzení doprovodila černobílými záběry několika výbuchů, z nichž však není jasné, o co se jedná.

Armáda uvedla, že cílem útoku byly pozice používané Hizballáhem a sklady munice. Podle listu The Times of Israel šlo o odvetu za minometnou palbu a ostřelování severu Izraele z posledních dní.

Izraelská média v úterý dopoledne též informovala, že v nejjižnějším izraelském městě Eljat se ozvaly sirény a že armáda zaznamenala „vzdušný cíl“, který však nepředstavoval hrozbu pro civilisty. Izraelské bezpečnostní složky sdělily deníku Ha'arec, že šlo o dron, který „mohl být vypuštěný z Jemenu“, incident je předmětem vyšetřování.

Z Jemenu podle izraelské armády minulý týden vzlétly drony a rakety, které zasáhly egyptská letoviska Nuvajba a Taba, vzdušnou čarou jen něco přes pět kilometrů od Eljatu. Incident přiměl českou cestovní kancelář Čedok z letoviska evakuovat kolem pěti set českých turistů a egyptská armáda v oblasti posílila protivzdušnou obranu. Předminulý týden sestřelila americká vojenská loď v Rudém moři tři rakety a několik dronů vyslaných z Jemenu směrem k Izraeli.