Starostka Paříže zavádí v metropoli pěší zóny, chce být ekologičtější. Nemá ale podporu všech obyvatel

Události: Rozkopaná Paříž (zdroj: ČT24)

Tvář Paříže chce změnit její starostka Anne Hidalgová. Vyhlásila boj automobilům, špatnému ovzduší a razí výrazně ekologický program. Usiluje také o prezidentskou funkci. Změny, které zavádí, ale nemají podporu všech Pařížanů.

Tuto stavbu zahájil Napoleon a baron Haussmann z ní později vytvořil hlavní osu propojující východ a západ Paříže. Ulice Rivoli se teď stala symbolem kontroverzních změn ve francouzské metropoli, které zavádí starostka Anne Hidalgová. Ta chce z ulic dostat pryč automobily a z bulvárů vytvořit pěší zóny a koridory pro kola a koloběžky.

„Pro část, která vede od náměstí Svornosti až k Louvru, to nedává žádný smysl, protože ulice je dost široká i pro auta,“ říká předseda asociace Paris Marais Pascal Fonquernie.

Část Pařížanů i turistů nad kroky starostky jásá. Ulice patří jim, včetně už bývalých důležitých dopravních tepen, například Rue de Rivoli. Ale ti, kteří do Paříže dojíždějí za prací či potřebují zásobovat autem své firmy, se na to dívají jinak.

„Městská mobilita spojuje podniky a firmy se svými zaměstnanci z předměstí. Zrušením automobilové dopravy ale paní Hidalgová tuto vazbu přerušila,“ míní člen městské rady Aurelien Veron. To si myslí i někteří obchodníci, pro které je provoz výhodný.

Chce být prezidentkou

Socialistická starostka Paříže Hidalgová se zároveň pustila do boje o prezidentský úřad. Získala nominaci své strany.

Žena na radnici chce usnadnit vstup Paříže do nové ekologické éry se zelení, cyklostezkami a lepším ovzduším. Mnozí Pařížané ale považují tyto změny za příliš rychlé a tažení proti automobilistům krátkozraké, Hidalgová proto ztrácí i podporu svých příznivců.

„Osobně bych rád volil pro levici, ale dát hlas kandidátce socialistů dnes nemohu, je špatná, dokonce i nebezpečná,“ říká Pařížan Jacques Desse.

Podle celostátních průzkumů je podpora Anne Hidalgové zatím pouze pětiprocentní a v předvolebním boji nehraje dosud významnou roli. Je to i proto, že je za branami Paříže prakticky neznámá.