Společné vojenské cvičení Ruska a Běloruska se má konat v únoru

Společné vojenské cvičení s ruskou armádou by se v Bělorusku mělo uskutečnit v únoru. Podle státní agentury BelTA to uvedl běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. První ruské jednotky už přijíždějí do země, informuje s odvoláním na Minsk agentura Reuters. Oznámení přichází v době zvýšeného napětí na ukrajinsko-ruské hranici, kde Moskva shromáždila desetitisíce vojáků.

„Manévry jsme plánovali zahájit v únoru. Rozhodněte o přesném datu a informujte nás, abychom nebyli obviňováni, že jsme sem poslali vojáky z ničeho nic a chystáme se na válku,“ citovala agentura Lukašenka poté, co si vyslechl zprávu o přípravách na společné bělorusko-ruské manévry.

Manévry se budou odehrávat na západě při hranicích s Polskem a Litvou, a na jihu, kde země sousedí s Ukrajinou. Účelem cvičení je podle Lukašenka vypracovat plán pro případ vojenské konfrontace se sousedními státy.

Běloruský vůdce tvrdí, že manévry jsou nutné, protože Ukrajinci údajně soustředí v blízkosti jeho země vojenské jednotky, píše agentura Reuters. Lukašenko rovněž oznámil, že Polsko a pobaltské země mají v pohraničí přes třicet tisíc vojáků. 

Ukrajina posiluje vojenskou přítomnost u hranic v obavě z ruské invaze jako reakci na soustředění ruských jednotek. Polsko a Pobaltí vyslalo ozbrojené síly k hranici poté, co Lukašenkův režim umožnil tisícům migrantů převážně z Iráku let do Minsku a následnou cestu k hranici s Evropskou unií.

Napětí mezi Západem a Ruskem

Informace o vojenském cvičení přichází v době nebývalého napětí mezi Západem a Ruskem, které v poslední době soustřeďuje svá vojska u hranic s Ukrajinou. Moskva mimo jiné požaduje od NATO, aby se zavázalo nepřijmout Ukrajinu za členský stát Aliance. Kyjev tvrdí, že Kreml se připravuje na možnou invazi na Ukrajinu, což Moskva popírá.

Rusko pokládá Bělorusko, stát hraničící se zeměmi NATO i Ukrajinou, za strategicky důležitý nárazník na Západě a pomohlo Lukašenkovi udržet se u moci za pomoci půjček a politické podpory během potlačování velkých protestů po předloňských prezidentských volbách. Formálně Rusko a Bělorusko tvoří od roku 1999 svazové soustátí.