„Společně se můžeme zbavit dětské obrny.“ Nadace Gatesových přispěje na další boj s nemocí přes miliardu

Na boj s dětskou obrnou ve světě přispěje Nadace Billa a Melindy Gatesových celkem 1,2 miliardy dolarů (v přepočtu zhruba 30 miliard korun). Ve videoprojevu to v neděli na úvod třídenního summitu Světové zdravotnické organizace (WHO) prohlásil podnikatel Bill Gates. Dodal, že je přesvědčený, že se svět tohoto onemocnění může zbavit, pokud se tak zástupci států společně rozhodnou učinit. Na pomoc s vymýcením nemoci přislíbilo přispět také Německo.

Podle jednoho z nejbohatších mužů na světě by se měli politici v boji proti obrně spojit. „Společně se dětské obrny můžeme zbavit, pokud se to rozhodneme učinit,“ uvedl na začátek setkání Gates. Zdůraznil, že boj s dětskou obrnou je výhradně na rozhodnutí lidstva. 

Na tažení proti dětské obrně přispěje i Německo, a to částkou 35 milionů eur (v přepočtu asi 861 milionů korun). Oznámil to spolkový kancléř Olaf Scholz. V projevu na summitu zdůraznil, že akademická svoboda je klíčem vědeckého pokroku. Spolková ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová pak přislíbila populačnímu fondu OSN dalších 57 milionů eur na zdravotní péči o ženy a dívky.

„Výhrůžky vědcům nemůžeme a nebudeme akceptovat. Akademická svoboda je cenná a my ji budeme bránit,“ řekl Scholz. Poznamenal, že skvělé výsledky ve vědě jsou úzce propojeny právě s akademickou svobodou.

Scholz tak kritizoval výpady, kterým vědci za pandemie nemoci covid-19 museli čelit. Podle kancléře přitom právě pandemie ukázala, že ti, kdo na rady zdravotních odborníků spoléhali, krizí prošli nejlépe. 

Úvod summitu narušilo opakované spuštění poplachu. Scholz kvůli tomu předstoupil před účastníky a řekl, že zatímco summit řeší otázky, které lidstvo palčivě tlačí, někdo stlačil tlačítko poplachu. Poznamenal, že poplach je dílem klimatických aktivistů.