Slovenský tajemník ministra chtěl dostat z publika děti. Hru měl za perverzní

Státní tajemník ministerstva životního prostředí Štefan Kuffa (SNS) vyvolal na Slovensku emoce, když kvůli jeho kritickým připomínkám muselo být přerušeno představení Národního divadla Košice v obci Malá Franková. Kuffa začal prohlašovat, že představení není vhodné pro přítomné děti, a nechtěl odejít, dokud ho nevyvedl starosta, napsal slovenský Denník N s odkazem na šéfredaktora Zamagurských novin Lukáše Marhefku, který hru sledoval jako divák. Kuffa tvrdí, že ho zaměstnanci divadla napadli. Ministryně kultury Martina Šimkovičová (za SNS) se Kuffy zastala.

Drama se odehrálo během hry Moje baby v amfiteátru obce. Státní tajemník ministerstva životního prostředí Kuffa tvrdí, že v divadle během představení pustili „perverzní film“.

„Měli jsme hezký večer, byla tam folklórní akce, svatá mše. Na závěr byl puštěn perverzní film, v jevišti byly malé děti. Upozornil jsem, že to nemají pouštět, že je to nevhodné. Vyzval jsem rodiče, aby děti poslali pryč. Byli jsme napadeni tyčemi,“ tvrdil Kuffa.

Podle státního tajemníka byli útočníky herci či kulisáci z divadla. Zranění ruky údajně utrpěl člověk, který scénu natáčel. Kuffovi také podle jeho tvrzení rozbili telefon.

Marhefka označil Kuffův výstup za „nehorázný“. „Začal určovat, pro koho je představení vhodné, pro koho vhodné není, kdo by tam měl zůstat sedět a kdo by tam sedět neměl. Svévolně přerušil vystoupení herečky,“ popsal Marhefka incident ve vesnici Malá Franková. Dodal, že Kuffa nechtěl opustit prostor až do doby, než ho vyvedl starosta.

„Cenzor, státní tajemník Kuffa, zasáhl – přímo vstoupil – do představení, zastavil ho a vyháněl diváky... představení bylo přerušeno... spor mezi ním a diváky...“ napsala herečka Ľuba Blaškovičová, která v představení hraje. Záběry z konfliktu zveřejnil na Instagramu novinář TA3 Rastislav Iliev.

Načítání...

Šimkovičová: Děti a mladí by měli být chráněni před nevhodným obsahem

Šimkovičová prohlásila, že není přípustné, aby představení, které košické divadlo označuje jako vhodné pro návštěvníky od 18 let, bylo volně dostupné dětem a mladistvým. Upozornila na sexuální scény, vulgarismy a monology se sexuálním podtónem.

„Děti a mladí by měli být chráněni před nevhodným obsahem a před neustálým tlakem liberálně-progresivistické propagandy, která jim stůj co stůj tlačí do povědomí témata se sexuálním podtónem,“ napsala Šimkovičová na sociální síti.

Hra irské autorky Elaine Murphyové Moje baby, která je v Česku uváděna pod titulem Tři holky jako květ, představuje příběh tří generací žen a jednoho roku jejich života. Podle Národního divadla Košice se jedná o nejlepší irskou hru let 2008 i 2009.

Kuffovy postoje

Kuffa zastává silně konzervativní názory. V minulosti ve slovenské sněmovně vystupoval proti interrupcím a neúspěšně prosazoval návrh na zařazení umělého oplodnění mezi trestné činy. V roce 2012 označil homosexuály za nemocné, jimž by se měli věnovat psychiatři.

Spolu se svým synem Filipem, který je rovněž náměstkem na ministerstvu životního prostředí, a dalším synem Gregorem čelí obžalobě pro podezření z vyhrožování vůči pracovníkovi jedné zemědělské společnosti v souvislosti s incidentem z roku 2021.

V loňských předčasných parlamentních volbách byl Kuffa zvolen poslancem na kandidátní listině nacionalistické Slovenské národní strany (SNS). Po jmenování státním tajemníkem na ministerstvu mu mandát zanikl.

Spory o slovenskou kulturu

SNS po vstupu do vlády navrhla na ministryni kultury Šimkovičovou, která nyní čelí kritice umělců a opozice za odvolání ředitelů Slovenského národního divadla a Slovenské národní galerie. Šimkovičová stejně jako SNS vystupuje proti liberálům a tématům souvisejícím se sexuálními menšinami.

V minulosti byl Kuffa zvolen poslancem na kandidátní listině nyní opozičního Hnutie Slovensko (dříve OĽaNO) expremiéra Igora Matoviče a později na kandidátní listině krajně pravicové strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

V roce 2016 předseda ĽSNS a tehdejší hejtman Banskobystrického kraje Marian Kotleba nařídil předčasné ukončení divadelního představení z dílny menšího souboru, které se mu nelíbilo údajně kvůli neslušným výrazům.