TÉMA

Představení

Taneční inscenace v Českém Krumlově připomíná osobnost malíře Egona Schieleho

Osobnost malíře Egona Schieleho připomíná jediná letošní premiéra na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Rakouský expresionista měl k městu blízký vztah. Taneční divadlo s podtitulem Autoportrét vzniklo pod vedením režisérského dua Skutr a choreografa Jana Kodeta.
10. 8. 2023|

Milovníci kultury se vrátili do divadel, ta teď plánují zdražovat

Ceny vstupenek v nadcházející divadelní sezoně porostou. Za představení si diváci v průměru připlatí nižší desítky korun. Vyplývá to z vyjádření divadel oslovených Českou televizí. Ta se doposud bála výrazněji zdražovat kvůli odlivu diváků během pandemie covidu-19. Především divadla v menších městech stále hlásí nižší návštěvnost.
16. 7. 2023|

Poslední představení v kině Scala. Technici přes léto prověří statiku střechy

Poslední promítání v brněnském kině Scala mohli diváci navštívit v pátek. Po víkendu si budovu v centru města, ve které sídlí vedle kina také Divadlo Bolka Polívky, převezmou technici. Budou zkoumat statiku střechy. Na konci léta odborníci rozhodnou, kdy a jestli vůbec bude možné provozy obnovit.
1. 7. 2023|

Texty Michala Horáčka v novém aranžmá i cirkusu. Spojují generace X, Y i Z

Poetický koncert, nový cirkus, ale i kabaret. Podle principála Rostislava Nováka mladšího je nové představení souboru La Putyka těžké popisovat slovy. Inspiračním zdrojem pro inscenaci Horáček GEN XYZ se staly texty písní Michala Horáčka. Levandulová nebo Bude mi lehká zem znějí v novém podání Jana Ciny, Vladimira 518 či Báry Polákové, za doprovodu akrobacie a živé hudby.
21. 4. 2023|

Ucpanej systém míří do kin. V Dejvickém divadle ale po dvanácti letech končí

Končí nejúspěšnější inscenace Dejvického divadla, která je dlouhodobě beznadějně vyprodaná. Představení Ucpanej systém bude mít derniéru 19. dubna, aby ale mohli naposledy vidět inscenaci i ti, na které se vstupenky dodnes nedostaly, bude v přímém přenosu promítaná ve 119 českých kinech.
14. 4. 2023|

„Vždycky nás zajímal člověk.“ Divadlo Continuo slaví třicet let

Jihočeské Divadlo Continuo slaví třicet let své činnosti v pražských divadlech Archa a Ponec. A přizvalo své zahraniční kolegy. Mění se příběhy, kterým se věnují, stále je ale nejvíc zajímají osudy lidí i netradiční místa pro představení. Třeba na nádraží.
22. 9. 2022|

30 let zpět: První ročník festivalu Mezi ploty

Před 30 lety se zrodil dnes již legendární hudební a divadelní festival Mezi ploty. Pásmo představení různých uměleckých skupin se na jaře 1992 objevilo poprvé. Organizátoři si od začátku kladli za cíl boření bariér mezi hendikepovanými a zdravými lidmi. Proto se akce konala v areálu psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích, kde se pořádá dodnes.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 5. 2022|

Českým cestujícím se představuje vodíkový vlak. V budoucnu by mohl vytlačit diesely, je však drahý

Vodík by mohl být v budoucnu tím, co bude pohánět většinu vlaků v Česku. České dráhy spolu s výrobcem vlaků Alstomem představily v úterý v Praze vodíkem poháněnou motorovou jednotku. S nasazením takových vlaků počítá národní plán čisté mobility a některé kraje již daly najevo, že si přejí, aby u nich vodíkové vlaky jezdily. Většina tratí v Česku není elektrizovaná, proto musí dopravci výhledově najít náhradu za dieselový pohon.
17. 5. 2022|

Divadla hlásí nedostatek lidí v zákulisí. Odcházejí zvukaři, produkční i osvětlovači

V kulturních institucích je nedostatek technického a produkčního personálu, a to hlavně v divadlech. Kvůli dlouhé koronavirové krizi odcházejí pracovníci zajišťující zázemí jednotlivých představení. Vzdělávací skupina Art Gate proto spustila kampaň, aby se na důležitost těchto profesí nezapomínalo.
4. 1. 2022|

Registrace k očkování se zpřístupnila lidem nad 35 let, otevírají hotely i divadla

K očkování proti covidu-19 se mohou začít přes web ministerstva zdravotnictví hlásit lidé ve věku 35 až 39 let. Nově také jako doklad o bezinfekčnosti stačí doba tří týdnů po první dávce vakcíny. V Česku se od pondělka výrazně rozvolňuje. Po více než pěti měsících se mohou turistům otevřít ubytovací zařízení. Rozvolnění se týká i divadel a kin. Ve školách se plně obnovuje prezenční výuka. Lidé mohou uvnitř sportovat ve vyšším počtu či navštívit vnitřní pavilony zoologických či botanických zahrad.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 20:23|

Svět slaví Den piana, proslulého nástroje velkých skladatelů. Rozeznívá ho mechanika kladívek a dusítek

Muzikanti, posluchači i milovníci klasických hudebních nástrojů si připomínají celosvětově Den Piana. Nástroj fungující na kladívkových mechanikách má více než třísetletou tradici. Stal se nerozlučným společníkem skladatelských velikánů historie klasické hudby a je v tradičních i inovativních formách pevnou součástí hudební produkce dodnes. Den piana se letos slaví 29. března, tedy osmaosmdesátý den v roce – nástroj má totiž právě osmdesát osm kláves.
29. 3. 2021|