Poslední představení v kině Scala. Technici přes léto prověří statiku střechy

Poslední promítání v kině Scala (zdroj: ČT24)

Poslední promítání v brněnském kině Scala mohli diváci navštívit v pátek. Po víkendu si budovu v centru města, ve které sídlí vedle kina také Divadlo Bolka Polívky, převezmou technici. Budou zkoumat statiku střechy. Na konci léta odborníci rozhodnou, kdy a jestli vůbec bude možné provozy obnovit.

Město v pondělí předá budovu technikům, kteří budou provádět průzkum. V únoru totiž objevili, že má střecha narušenou statiku. „Na konci srpna se dozvíme, jestli budeme Scalu na podzimní měsíce opět otevírat, nebo otevírat nebudeme,“ uvedl ředitel kina Radek Pernica.

Uzavření se týká jen půdorysu sálů, v provozu tak může zůstat Bar Scala, kde se budou konat komorní projekce. Přízeň diváků budou v době uzávěry udržovat taky ve dvou letních kinech, letní scénu má i Divadlo Bolka Polívky. Ani to v létě svůj sál využívat nemůže.  

„Připravujeme se na zahájení ‚nejisté sezóny‘ v prostorách budovy na Jakubském náměstí. A zároveň prověřujeme a plánujeme nutná opatření, abychom mohli působit v Sále Břetislava Bakaly v Bílém domě,“ popsala ředitelka divadla Kateřina Komárková.

„Úpravy daného sálu, tedy Břetislava Bakaly, budou financovány z městského rozpočtu. My teď předpokládáme, že se vyšplhají na několik milionů korun,“ dodal mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Petice na podporu

Univerzitní kino od jara veřejně podpořily desítky osobností i kulturních institucí. Petici za zachování současného fungování podepsalo téměř osm tisíc lidí. Náhradní prostor se zatím nenašel. „Nějaké pracovní návrhy proběhly, ale ani jeden podle mých informací neodpovídal té komplexnosti,“ řekl mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot.

Rekonstrukce podle prvních odhadů vyjde na 400 až 500 milionů korun. Jestli budovu město skutečně opraví, bude jasnější na konci léta a při sestavování rozpočtu na příští rok.