Tanečně fotbalové představení Vivat Messi ukazuje důležitost odhodlání

Události: Divadlo Hybernia uvedlo premiéru freestyle fotbal představení (zdroj: ČT24)

O potřebě správných vzorů i o tom, jak je důležité jít za svým snem, vypráví tanečně fotbalové představení Vivat Messi. Premiéru mělo v Divadle Hybernia v rámci festivalu Tanec Praha. Nazkoušel ho soubor Spitfire Company ve spolupráci s keňským národním divadlem.

Fotbal, tanec, živá hudba i animace mají divákovi od deseti let předat zprávu o tom, že je důležité jít za svým snem.

„Každý od malička, když vyrůstá, má nějakého hrdinu. Já také. Hrál jsem do patnácti fotbal, mými hrdiny byli Messi, Ronaldo... Všichni tihle špičkoví fotbalisté. Každý chtěl být jako on, ale ten příběh je o tom, že nepotřebujeme mít toho hrdinu tam někde venku, ale musíme ho najít sami v sobě,“ říká Daniel Pražák, který jako první Čech vyhrál mistrovství světa ve freestyle fotbalu.

I Keňan Martin Kibera Gakonde předává své zkušenosti ze světových šampionátů v afrických slumech. Děti učí kopat do míče i překonávat překážky. Od malička snil o tom, že bude hrát za londýnskou Chelsea. Vyrůstal ale v kriminálním, drogovém prostředí. „Jsem velkou motivací pro děti z mojí země. Jsem pro ně svědectvím a příkladem, protože freestyle mě zachránil od špatného chování,“ míní.

Premiéra bude i v Nairobi

Stejný cíl má i představení Vivat Messi. Ukazuje, jak důležité je mít vůli i odhodlání. „Je to především o disciplíně, kterou si člověk musí vytvořit sám pro sebe, aby něčeho dosáhl. O tom, že v cestě za tím snem permanentně selhává,“ říká režisérka Miřenka Čechová. „Ten pád k životní cestě patří. A je důležité to nevzdat,“ dodává kolega režisér Petr Boháč.

Soubor čeká také premiéra v Nairobi. Přestavení pak přezkouší s africkými tanečníky i fotbalisty. S venkovní verzí představení plánují cestovat po keňských vesnicích. Divadlo budou představovat tam, kde není vůbec známé.