Emília Vášáryová a Milan Kňažko si na divadle píší milostné dopisy

Emília Vášáryová a Milan Kňažko ve hře Milostné dopisy (zdroj: ČT24)

Dva přední slovenské herce svedlo dohromady jedno představení v pražském Studiu Dva. Emília Vášáryová a Milan Kňažko nazkoušeli pro tamní scénu hru Milostné dopisy.

„Líbesbrífy“ si na světových jevištích vyměňovali Elizabeth Taylorová, Mel Gibson, Sigourney Weaverová či Tom Hanks. Na českých scénách si psali Veronika Freimanová a Zdeněk Žák či Jana Hlaváčová a Petr Kostka.

Hrdinové inscenace, volnomyšlenkářka Melissa a spíše konzervativní Andy, se znají od dětství a téměř padesát let si píší dopisy. Stejně dlouho se profesně znají i noví herečtí představitelé hlavních – a jediných – postav. Několikrát se spolu představili v minulosti už i ve Studiu Dva.

V herectví si rozumíme, shodují se Vášáryová a Kňažko

„S Milanem se mi hraje dobře už čtyřicet pět let. Mám pocit jistoty. Milan pomůže, když něco potřebuju. Je velmi gentlemanský i na jevišti. Tolik osudů jsme spolu prožili, že i toto přežijeme,“ říká Emília Vášáryová. „Podstatné je, že se v herectví posloucháme a rozumíme si a že na většinu problémů kolem nás v životě nemáme velmi vzdálený pohled,“ dodává Milan Kňažko.

Americký autor A. R. Gurney byl za romanci Milostné dopisy nominován na Pulitzerovu cenu. Jeho hra je humornou i dojemnou výpovědí o proměnách života a přátelství. A i když komunikace se změnila, dopisy nahradily e-maily a smsky, text z roku 1988 ukazuje, že vztahy mezi lidmi se příliš nemění.