Ucpanej systém míří do kin. V Dejvickém divadle ale po dvanácti letech končí

Ucpanej systém končí (zdroj: ČT24)

Končí nejúspěšnější inscenace Dejvického divadla, která je dlouhodobě beznadějně vyprodaná. Představení Ucpanej systém bude mít derniéru 19. dubna, aby ale mohli naposledy vidět inscenaci i ti, na které se vstupenky dodnes nedostaly, bude v přímém přenosu promítaná ve 119 českých kinech.

Už dvanáct let je inscenace Ucpanej systém v Dejvickém divadle pravidelně vyprodaná, což přimělo vedení pražské scény k tomu, aby derniéru rozšířili i do kinosálů. Přestože v pražských kinech už jsou všechny sály rovněž plně obsazené, šanci mají diváci v regionech, kde ještě některá kina vstupenky nabízejí anebo přidávají promítací sály.

Hlavním důvodem pro stažení úspěšného představení je podle vedení divadla hlavně potřeba uvolnit v programu místo novým hrám. 

Adaptace povídek Irvina Welshe v režii Michala Vajdičky se stala od svého uvedení stálicí českého divadla. V roce 2012 získala cenu Alfreda Radoka za nejlepší inscenaci roku a oceněný byl i herec Ivan Trojan za ztvárnění Boha coby neúsprosného a sarkastického glosátora současné společnosti.

„Je to brutální komedie, ale spodní proud, tedy téma, jestli Bůh s námi ještě vydrží, tak tím se ta hra stává hlubší a smysluplnější,“ ohlíží se za svým ztvárněním role Trojan.  

Vedle Trojana v hlavní roli se v představení objevují Václav Neužil, Miroslav Krobot, Klára Melíšková, Lenka Krobotová, Martin Myšička nebo Jaroslav Plesl. 

Příběh inscenace nahlíží do života antihrdinů, kteří se sešli v hospodě někde na periferii, a na pozadí ucpané kanalizace se nihilisticky vypořádávají se životem. 

Velké pocty se divadlu dostalo i od autora povídek Irvina Welshe, který inscenaci osobně viděl a zařadil ji mezi pět nejlepších dramatizací svých knih. „Je to fantastické představení. Herci podali skvělé výkony a skvělá byla i scéna, ale nejvíc mě ohromilo, jak to dokonale fungovalo jako celek,“ uvedl v roce 2018 během návštěvy pražského Festivalu spisovatelů.