Seznam Zprávy: Soud potvrdil Vítkovy manipulace při převzetí Orca

Firmy realitního magnáta Radovana Vítka se podle lucemburského soudu dopouštěly manipulací při ovládnutí developera Orco. O definitivním verdiktu potvrzujícím závěry lucemburské Komise pro dohled nad finančním trhem (CSSF) informoval server Seznam Zprávy. Samotný Vítek zatím verdikt veřejně nekomentoval.

Vítek patří mezi nejbohatší Čechy a kontroluje realitní společnost CPI Property Group. Podle CSSF se při převzetí firmy Orco tajně domlouval s jejím zakladatelem Jeanem-Francoisem Ottem. V letech 2012 až 2016 tak manipuloval s cenou akcií, aby za kupovaný majetek zaplatil méně. Podle regulátora přitom porušoval právní předpisy a mohl poškodit ostatní akcionáře, píše server Seznam Zprávy.

Proti verdiktu lucemburského soudu se nelze odvolat. Podle serveru tak končí sedmiletá právní bitva Radovana Vítka proti rozhodnutí komise. Vítek se ke konečnému verdiktu zatím nevyjádřil, na jeho komentář se čeká.

Nákup Orca pod cenou

Komise vydala v kauze nepřátelského převzetí Orca několik rozhodnutí v roce 2017. Vítkovi konkrétně přiznávala vinu za manipulaci s trhem prostřednictvím vyjednání levnějšího nákupu akcií Orca firmami, které ovládal.

Už jen dvě z nich, Crestline Ventures Corp. a Gamala Limited, tak dohromady nabyly více než pětinový podíl v Orcu. Vítek dostal za manipulace správní pokutu v dosud nezveřejněné výši.

„V roce 2017 udělila CSSF správní pokutu akcionářům společnosti CPI FIM, dříve Orco Property Group. Tuto pokutu akcionáři napadli. Skupina CPI PG se na této akci přímo nepodílela a s naším regulátorem udržuje pravidelný, konstruktivní a plně transparentní dialog,“ uvedl podle serveru mluvčí CPI Property Group Jakub Velen.

Podnikatel Roman Vítek podle Seznam Zpráv převzal nejcennější majetek společnosti Orco. Jde například o pozemky u pražského metra Nádraží Holešovice, kde se má stavět nová městská čtvrť, a mnoho dalších nemovitostí.