Severní Korea chce být nejmocnější jadernou silou světa, prohlásil Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un prohlásil, že cílem Pchjongjangu je mít nejmocnější jaderné síly na světě. Vyjádřil se tak při ceremoniálu, kdy povýšil několik desítek armádních důstojníků podílejících se na nedávném odpalu největší severokorejské balistické střely.

„Budování jaderných sil spolehlivě ochrání důstojnost a suverenitu státu,“ prohlásil Kim. „Konečným cílem je vlastnit nejmocnější strategické síly světa, síly, které jsou v tomto století bezprecedentní,“ dodal.

Střelu Hwasong-17 označil Kim za „nejmocnější strategickou zbraň světa“, která podle něj ukazuje odhodlání a schopnost Pchjongjangu vybudovat nejsilnější armádu světa. Severokorejští vědci učinili „úžasný pokrok ve vývoji technologie nasazování jaderných hlavic na balistické střely“, poznamenal vůdce bez dalších podrobností.

Severní Korea v poslední době otestovala desítky různých střel. Mimo jiné zkušebně odpálila mezikontinentální balistickou raketu (ICBM), která by podle japonského ministerstva obrany dokázala zasáhnout pevninskou část USA. Na test střely Hwasong-17 Kim Čong-un osobně dohlížel.