KLDR vypálila další balistické střely. Japonsko vyhlásilo poplach

Nejméně čtyři rakety podle Soulu opět vypálila Severní Korea. Japonsko kvůli tomu vyhlásilo poplach ve třech prefekturách. Původně japonské úřady informovaly o tom, že jedna střela přeletěla nad severem Japonska, což ale později popřelo ministerstvo obrany, podle kterého se raketa ztratila z radarů nad Japonským mořem. Severní Korea palbu nekomentovala.

Jižní Korea a USA oznámily prodloužení společného vojenského cvičení, které mělo původně skončit v pátek. KLDR to označila za „riskantní a špatné rozhodnutí“. Podle severokorejského představitele, jehož citovala severokorejská agentura KCNA, USA a Jižní Korea poznají, že udělaly nenapravitelnou chybu. Tímto „nezodpovědným rozhodnutím“ podle KLDR obě země vyvolávají situaci, která se vymyká kontrole.

„Vzhledem k současné bezpečnostní krizi, jež se stupňuje provokacemi Severní Koreje, je nezbytné, aby Jižní Korea a USA zaujaly společný postoj,“ uvedlo k prodloužení manévrů letectvo jihokorejské armády.

Jedna z raket byla mezikontinentální balistická střela

Jihokorejská armáda a japonští představitelé původně uváděli, že KLDR vypálila tři rakety, z nichž jedna byla mezikontinentální balistická raketa (ICBM) a další dvě rakety s kratším doletem. Později, po ohlášení prodloužení manévrů, Soul informoval o čtvrté raketě. Japonská pobřežní stráž oznámila, že šlo o balistickou střelu a že se už zřítila.

Údaje o letu ICBM ukazují, že Severní Korea zřejmě nechtěla zasáhnout území okolních států. Japonské úřady vydaly dopoledne varování v prefekturách Mijagi, Niigata a Jamagata. Obyvatele vyzvaly, aby se schovali do uzavřených prostor. Dočasně byl zastaven také provoz vysokorychlostních vlaků. Úřady později informovaly, že nezaznamenaly žádné škody. Velké obavy vyvolává severokorejská raketová aktivita zejména v prefektuře Niigata, kde je jaderná elektrárna se sedmi reaktory.

Původně japonské úřady informovaly o tom, že jedna raketa přeletěla japonské území, což později popřel japonský ministr obrany Jasukazu Hamada. Premiér Fumio Kišida uvedl, že aktivity KLDR nelze tolerovat.

Podle jihokorejských armádních zdrojů mezikontinentální balistická raketa zřejmě selhala při oddělování hlavice. Podle Soulu uletěla asi 760 kilometrů, další dvě rakety letěly 350 kilometrů a dosáhly výšky sedmdesáti kilometrů.

Stanice BBC vysvětluje, že po vypálení balistické rakety do vesmíru se hlavice oddělí a vrací se k zemi v takzvaném návratovém tělese. To musí být schopné odolat mimořádným teplotám a tlaku, který vzniká při průletu atmosférou. V minulých testech rakety KLDR selhaly právě v této fázi, takže je Pchjongjang musí dále testovat, aby technologii zdokonalil. Čtvrteční test byl znovu neúspěšný.

Kim si chce vynutit ústupky

Severokorejská balistická raketa naposledy přelétla nad Japonskem 4. října, poprvé po pěti letech. Stanice BBC napsala, že stupňující se palba z KLDR má své politické cíle stejně, jako tomu bylo v letech 2010 nebo 2017. Vznikne atmosféra krajního ohrožení a pak Pchjongjang vyzve k jednání a ústupkům ze strany Jižní Koreje, Japonska a USA.

Podle BBC má ale tentokrát severokorejský vůdce Kim Čong-un ještě další cíl. Nechce vyvolávat strach jenom v Jižní Koreji a Japonsku, protože to už KLDR dělá. Chce také pohrozit Spojeným státům možností použití ICBM.

Raketové testy mají hluboký dopad také na japonskou politiku. Po desetiletích respektování mírové poválečné ústavy se chce nyní Japonsko vyzbrojit. Vláda hodlá navrhnout zdvojnásobení obranného rozpočtu po příštích deset let a nákup zbraní dlouhého doletu.

Podle zpráv vyjednává Tokio o nákupu stovek raket s plochou dráhou letu Tomahawk z USA. Japonsko pak může být poprvé od druhé světové války schopné zaútočit na vnitrozemí Číny a KLDR.

KLDR připravuje jaderný test, tvrdí USA

Japonský premiér Fumio Kišida uvedl, že úřady stále shromažďují údaje o letu severokorejských raket. Aktivity KLDR podle něj nelze tolerovat. Ve středu Severní Korea vystřelila podle Jižní Koreje nejméně dvacet různých střel. Podle listu The Korea Times jedna z balistických střel přelétla námořní hranici a dopadla šestadvacet kilometrů jižně od námořní linie. Byl to první takový incident od padesátých let.

Washington raketové testy odsoudil. „Odpálení (rakety) je jasným porušením vícero rezolucí Rady bezpečnosti OSN,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. Severní Koreu USA vyzvaly, aby se zdržela dalších podobných kroků a navázala dialog. Podle amerického ministerstva testy „zdůrazňují potřebu, aby všechny země plně dodržovaly rezoluce Rady bezpečnosti OSN“.

Severokorejské raketové testy, které zemi zakazují rezoluce OSN, jsou v poslední době velmi časté. Čtvrteční raketový test KLDR podnikla během vojenského cvičení jihokorejských a amerických vzdušných sil. Podle Bílého domu i Soulu se KLDR připravuje na nový jaderný test, který by byl prvním od roku 2017.

Předsedkyně Česko-korejské společnosti a koreanistka Jana Chamrová hodnotila současnou vojenskou aktivitu KLDR slovy, že „jede podle plánu,“ který země loni podrobně a překvapivě i veřejně deklarovala v rámci zdokonalování svého vojenského programu.

K možnému a diskutovanému dalšímu jadernému testu Chamrová řekla, že je obtížné ho predikovat a zda je vůbec tak zásadní. Zkoušky raket, i těch s krátkým doletem, mohou být podle ní mnohem rizikovější. „Riziko vyvolání konfliktu mezi Korejemi je zde velmi vysoké, vyšší než při jaderném testu,“ uvedla koreanistka v pořadu Horizont ČT24.

Horizont ČT24 – Severokorejské raketové testy (zdroj: ČT24)