Selhání není zločin, hájí se zakladatelka Theranosu Holmesová. Za podvod jí hrozí 20 let

Zakladatelka společnosti Theranos Elizabeth Holmesová není padouch, nýbrž tvrdě pracující podnikatelka, jejíž projekt selhal. Takto obhájce Lance Wade v úvodní řeči popsal svou klientku obžalovanou z podvodu na investorech a pacientech v souvislosti s nespolehlivými krevními testy, které propagovala jako revoluční technologii. Státní zástupce ve svém vystoupení uvedl, že Holmesová o testech lhala, aby zabránila krachu své firmy.

Theranosu byla kdysi připisována hodnota devět miliard dolarů (skoro 200 miliard korun). Společnost slibovala, že její technologie umožňuje rychlejší a přesnější krevní testy oproti tradičním metodám, přičemž stačí i jediná kapka krve. Tyto sliby se ale ukázaly jako nedůvěryhodné, firma v roce 2018 zanikla a zakladatelka projektu nyní čelí obžalobě o celkem dvanácti bodech. Holmesová před soudem vinu odmítla.

„V tomto případu šlo o podvod. Šlo o lhaní a podvádění s cílem získat peníze,“ zdůraznil na úvod přelíčení prokurátor Robert Leach. Theranos se podle něj opakovaně ocitl na hraně bankrotu a Holmesová se společně s partnerem Rameshem Balwanim rozhodla finanční problémy vyřešit falešnými sliby, které firmě přinesly stamiliony dolarů.

„Když jí došel čas, došly peníze, Elizabeth Holmesová se rozhodla lhát,“ řekl Leach, podle kterého důkazy ukážou, že Holmesová s Balwanim vědomě uváděli investory i zákazníky v omyl.

Selhání není zločin, argumentuje obhajoba

Obhajoba tvrdí, že Holmesová „věřila všem údajně klamným vyjádřením“, zároveň ženu vykresluje jako oběť psychického a sexuálního týrání ze strany Balwaniho. „Elizabeth Holmesová nechodila každý den do práce s úmyslem lhát, podvádět a krást,“ tvrdí obhájce Wade. „Theranos nakonec selhal a paní Holmesová odešla s prázdnou. Ale selhání není zločin,“ pokračoval.

Elizabeth Holmesová u soudu v San Jose
Zdroj: Vicki Behringer/Reuters

Úvodní řeči u soudu v kalifornském San Jose začaly po odkladech spojených s pandemií covidu-19 a těhotenstvím obžalované, která nedávno porodila syna. Ve středu už stanula před soudcem Edwardem Davilou a dvanácti porotci, přičemž ji kromě Wadea doprovázeli ještě právník Kevin Downey a skupina jejích blízkých včetně současného partnera Billyho Evanse.

Agentura Reuters začínající přelíčení označuje za jeden z nejblíže sledovaných amerických procesů s korporátním manažerem za poslední roky. U soudu ráno na Holmesovou čekaly desítky lidí, převážně novinářů, napsal list The Wall Street Journal. Obžalovaná na jejich žádosti o komentář nereagovala.

Pokud ji porota uzná vinnou, hrozí jí až dvacet let odnětí svobody. Po středečním stání bude proces pokračovat v pátek, další jednání jsou pak naplánovaná až do druhé poloviny října. Podle WSJ se čeká, že prezentace důkazů se protáhne na několik týdnů. V odděleném procesu pak má před soudem stanout Balwani, který rovněž jakékoli provinění proti zákonu odmítá.