Schröder vyvázne bez postihu, SPD jej za vstřícný postoj k Rusku trestat nechce

Někdejšího německého kancléře Gerharda Schrödera nečeká v jeho domovské sociální demokracii (SPD) žádný postih za jeho vstřícné postoje k Rusku a angažmá v ruských státních koncernech. Rozhodčí komise regionální organizace SPD v Hannoveru ve čtvrtek v odvolacím řízení došla k závěru, že Schröder žádné stranické regule neporušil, napsala agentura DPA. Orgán v případě porušení předpisů může provinilce ze strany vyloučit.

Komise nyní potvrdila své stanovisko z loňského srpna, kdy rozhodovala o Schröderově vyloučení na základě dvou desítek žádostí. Proti stanovisku se lze odvolat ke spolkovému orgánu SPD, podle DPA je ale nanejvýš nepravděpodobné, že by takový pokus mohl uspět.

Schröder vedl německou vládu v letech 1998 až 2005 a po ruské invazi na Ukrajinu čelil tvrdé kritice za to, že útok dostatečně neodsoudil a že se zprvu odmítal vzdát členství v dozorčích radách ruských státních energetických podniků. Mimo jiné působil ve společnostech Nord Stream 2, která je nyní v úpadku, v koncernu Rosněfť, který opustil, a ucházel se i o členství v dozorčí radě Gazpromu.

Vnitrostranické řízení ukázalo, že si Schröder svými postoji v SPD proti sobě poštval řadu spolustraníků. Už loni v dubnu ho k odchodu ze strany vyzvala její předsedkyně Saskia Eskenová.