Rusové zabíjeli v Záporoží, na západě Ukrajiny zničili sklad ropy. V Domodědovu u Moskvy hořelo

Ruský útok na Záporoží (zdroj: ČT24)

Rusové ve středu pozdě večer ostřelovali Záporoží, kde zasáhli obytnou oblast. Zabili nejméně tři lidi, dalších devět zranili. Zničili také sklad ropy na západě Ukrajiny v Rivnenské oblasti. V Domodědovu nedaleko Moskvy propukl v noci na čtvrtek požár, podle úřadů hořel autoservis. Příspěvky na sociálních sítích podle agentury Reuters a ruskojazyčného serveru BBC hovoří o tom, že před vypuknutím požáru byly slyšet exploze. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin uvedl, že ruské síly sestřelily dva drony, které letěly směrem na hlavní město.

Rusové zaútočili ve středu večer v obytné čtvrti města Záporoží na jihu Ukrajiny. Zabili nejméně tři lidi a dalších devět zranili, mezi zraněnými je jedenáctiměsíční dítě. Informoval o tom předseda správy Záporožské oblasti Jurij Malaško. Město podle vedoucího prezidentské kanceláře Andrije Jermaka zřejmě zasáhla ruská raketa Iskander. 

Záběry zveřejněné prezidentem Volodymyrem Zelenským ukázaly poškozený kostel a další hořící budovu – podle ruskojazyčného webu BBC News nákupní středisko. Šéf oblastní správy Malaško na sociální síti uvedl, že „vysoce přesná“ ruská střela zasáhla chrám a obchody ve čtvrti pojmenované po básníku Tarasu Ševčenkovi. Zasažená čtvrť leží na severovýchodě Záporoží. 

Město, které leží jen několik desítek kilometrů od fronty, je pravidelně terčem ruského ostřelování a bombardování, poznamenala agentura AFP. Město je vzdáleno asi padesát kilometrů od Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny, největší v Evropě.

Rusové v noci útočili také na západě Ukrajiny. V Rivnenské oblasti zničili při rozsáhlém úderu bezpilotních letounů sklad ropy u města Dubno. Uvedl to regionální šéf Vitalij Koval. Úřady neevidují oběti na životech.

Ukrajinské úřady nařídily evakuaci v Kupjanském okrese v Charkovské oblasti. Evakuaci 37 obcí na severovýchodě Ukrajiny, které se nacházejí v blízkosti válečné zóny, zahájily kvůli ruskému ostřelování, uvedl server Ukrajinska pravda.

Požár u Moskvy

V ruském městě Domodědovo nedaleko Moskvy, kde se nachází mezinárodní letiště, propukl v noci na čtvrtek požár, podle úřadů hořel autoservis. K příčině požáru se úřady nevyjádřily. Plameny se podle velmi stručné zprávy státní agentury TASS podařilo kolem páté hodiny místního času (čtvrté hodiny SELČ) zlikvidovat. Informace o obětech nebo zraněných nejsou.

Plameny podle agentury zasáhly oblast o rozloze tisíc metrů čtverečních. Podle adresy, kterou zveřejnily ruské úřady, se autoservis nachází zhruba deset kilometrů od letiště Domodědovo, jednoho z nejrušnějších v Rusku.

Na platformě Telegram se podle BBC šíří zprávy, že místní obyvatelé údajně slyšeli zvuky podobné provozu systémů protivzdušné obrany, ale tyto informace nejsou potvrzeny. Uvádí se také, že mohly explodovat plynové lahve.

Letiště Domodědovo i další letiště u Moskvy, Vnukovo, v noci na čtvrtek odložily start i přistání desítek letadel, uvedla ruská státní agentura RIA Novosti. Omezení s cílem „zajistit pro lety další bezpečnostní opatření“ trvala zhruba od druhé hodiny ranní do páté hodiny ranní (od 1:00 SELČ do 4:00 SELČ).

Starosta mluví o sestřelených dronech

Moskevský starosta Sobjanin nedlouho poté, co se objevily zprávy o požáru v Domodědovu, informoval o sestřelení dvou dronů letících směrem na Moskvu. Tyto bezpilotní letouny se podle něj podařilo ruským silám zlikvidovat okolo čtvrté ráno (3:00 SELČ). Jeden byl podle něj sestřelen v Kalužské oblasti a druhý v oblasti dálničního okruhu okolo Moskvy.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské síly v noci na čtvrtek zničily jedenáct ukrajinských dronů u krymského přístavu Sevastopol. Nejsou podle něj hlášeny žádné oběti ani škody. 

Rusko, které loni v únoru zahájilo plnohodnotnou pozemní invazi na Ukrajinu, ve středu uvedlo, že nedaleko Moskvy sestřelilo dva ukrajinské drony. Jeden bezpilotní letoun byl podle ruských úřadů zničen poblíž Domodědova, druhý u Odincova, rovněž nedaleko hlavního města. Ve středu kromě toho otřásla mohutná exploze městem Sergijev Posad nedaleko Moskvy, nebyla ale jasná příčina.