Ruský noční útok na Lvov má nejméně pět obětí, město vyhlásilo dvoudenní smutek

Pět lidí přišli o život a více než tři desítky utrpěly zranění při nočním ruském útoku na západoukrajinský Lvov, uvedlo dopoledne ukrajinské ministerstvo vnitra. Při vzdušném úderu na město, které leží několik desítek kilometrů od polských hranic, byla zasažena obytná budova. Starosta Andrij Sadovyj ruský úder podle agentury AP označil za největší útok na civilní infrastrukturu ve Lvově od začátku plnohodnotné války loni v únoru. Počet obětí podle něj ještě může vzrůst. Úřady ve městě vyhlásily dvoudenní smutek.

Sadovyj na svém profilu na sociální síti Telegram rovněž napsal, že při útoku bylo poškozeno přibližně šedesát bytových jednotek a asi padesátka automobilů. Později doplnil, že poškození utrpěl i kancelářský komplex, studentský kampus a škola. Raketový úder podle něj vysklil stovky oken.

Ukrajinské ministerstvo vnitra ráno upřesnilo, že raketový útok zničil třetí a čtvrté podlaží bytového domu, v jehož sutinách se zatím našlo pět mrtvých a devět zraněných. Později dopoledne bilance zraněných vzrostla na čtyřiatřicet. Sedm lidí se podařilo zachránit a 64 jich bylo evakuováno. „Záchranáři pokračují v odklízení trosek,“ stojí také v ranním prohlášení resortu. Na místo přijeli vedle záchranářů i psychologové, kteří přeživším nabízejí pomoc.

Portál Ukrajinska pravda s odkazem na velitelství letectva dopoledne napsal, že Rusové na Lvov zaútočili raketami Kalibr. Celkem jich měli v noci z Černého moře odpálit deset, sedm se jich údajně podařilo sestřelit. „Bylo zjištěno několik skupin střel, které nejprve letěly severním směrem… a poté prudce změnily kurz na západ,“ upřesnilo ukrajinské letectvo podle agentury Unian.

Zelenskyj slíbil „silnou reakci“

Záběry vážně poškozené řady budov na Twitteru zveřejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který nepříteli slíbil „silnou reakci“.

Agentura Ukrinform nálet, při němž byla nasazena protivzdušná obrana, označila za rozsáhlý a informovala o přerušení dodávek elektřiny a výpadku mobilního spojení. Poškozeno bylo zařízení kritické infrastruktury. Ukrajinské úřady v noci vyhlásily letecký poplach pro takřka celé území země. Protivzdušná obrana pracovala v mnoha regionech, píše Unian.

Nejmladší oběti útoku na Lvov bylo podle Ukrajinske pravdy 32 let, nejstarší 63 roků, mezi oběťmi jsou i matka s dcerou. „Rusové na nás útočí. Tak nás milují. Je mi líto lidí, kteří byli zabiti,“ řekla podle agentury AP Hanna Fedorenková, která měla zranění v obličeji.

„Rusové, rašisti, tvrdí, že bombardují vojenské objekty, ale zasáhli civilní dům. Lidé spali. Jak to mohli udělat?“ řekla agentuře Reuters seniorka Vira Lubenová, která použila novotvar složený ze slov Rusko a fašismus, který se rozšířil po zahájení obnovené ruské invaze. „Světe, zachraň nás, pomoz nám, protože bez tebe se s nimi nevypořádáme,“ dodala zadržujíc slzy.

Lvov, který se nachází nedaleko Polska, jež je členem Severoatlantické aliance, se stává terčem ruských útoků o poznání méně často než například metropole Kyjev nebo jiná ukrajinská města. Před ruskou invazí v něm žilo na 700 tisíc lidí, jejich počet od loňského února narostl, jelikož se do Lvova uchýlilo mnoho Ukrajinců, kteří uprchli před boji a vzdušnými útoky v jiných částech země.

V zimě Lvov podobně jako zbytek země trpěl výpadky v dodávkách elektřiny, když Rusko posílalo na Ukrajinu stovky raket s cílem vyřadit z provozu energetický systém napadené země, poznamenala agentura AP. I tak je podle ní aktuální úder pro mnohé obyvatele města šokem.