Rusko uhradilo dolarové dluhopisy v rublech. Své závazky považuje za splněné

Ruská vláda musela uhradit závazky plynoucí z dolarových dluhopisů v rublech, oznámilo ve středu ruské ministerstvo financí. Podle něj totiž zahraniční banka odmítla zpracovat příkaz vyplatit držitelům těchto dluhopisů částku 649,2 milionu dolarů (zhruba 14,5 miliardy korun) v americké měně. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko bude dál splácet svůj vnější dluh v rublech, dokud budou jeho devizové rezervy blokovány západními sankcemi. Nezaplacení dluhu v požadované měně znamená, že by se země mohla ocitnout na pokraji platební neschopnosti.

Úhrada se týká dluhopisů splatných tento měsíc a v dubnu 2042. Ministerstvo uvedlo, že závazky vůči držitelům těchto dluhopisů splatné ke 4. dubnu vyplatilo v plné výši v rublech, a to prostřednictvím ruské finanční instituce. Upozornilo, že tak považuje své závazky za splněné. Rusko by podle ministerstva nicméně mohlo zvážit, že držitelům dluhopisů umožní směnit rublové platby na devizy, jakmile získá zpět přístup ke svým devizovým účtům.

Mluvčí Kremlu uvedl, že Rusko má veškeré finanční prostředky potřebné k tomu, aby dostálo svým dluhovým závazkům. Dodal, že případná platební neschopnost země by byla pouze umělá. „Pro skutečnou platební neschopnost neexistuje žádný důvod,“ prohlásil.

Schopnost dostát finančním závazkům se dostala do centra pozornosti poté, co se Rusko stalo terčem rozsáhlých sankcí kvůli své invazi na Ukrajinu, upozornila agentura Reuters.

Podle ekonoma České spořitelny Michala Skořepy Rusko dolary má, ale není momentálně možné provést danou transakci. „Rusko má v různých amerických bankách účty, na kterých je v uvozovkách cedulka a na ní je napsáno, že tyto dolary jsou ruské centrální banky, ruské vlády nebo různých ruských firem. Jde jenom o to, zda ta daná americká banka, ve které účty jsou, si sama troufne, nebo až dostane svolení od ministerstva financí, provést transakci,“ uvedl v ČT. 

Rusko je schopno splácet, tvrdí ekonom

Podle Skořepy může jít o to, že ruských příjemců splátek z těchto dluhopisů je mnoho, a tak se americká vláda rozhodla, že transakci nepovolí. Tím by mohla poškodit samotné Rusy. Rusko ale zatím v platební neschopnosti podle ekonoma není.

„Téměř vždy u těchto dluhopisů je ještě měsíc, kdy se dají vyřešit nejrůznější potíže technického rázu. Druhou věcí je, že platební neschopnost je pokládána za něco strašidelného, protože většinou vede k tomu, že daná země je otloukánkem na mezinárodních trzích, a trvá jí řadu let, než se podaří přesvědčit investory, aby si od ní koupili nové dluhopisy,“ řekl. Dodal ale, že celý svět vidí, že Rusko má dost cizích měn a je schopno splácet.