Rusko poskytne Bělorusku rakety Iskander, schopné nést jaderné hlavice

Rusko poskytne Bělorusku raketové systémy Iskander-M, které mohou nést jaderné hlavice. Po schůzce s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem to v ruské televizi řekl prezident Vladimir Putin. Rusko tento systém před lety vyvinulo jako odpověď na budování amerického protiraketového štítu.

„V nejbližších měsících předáme Bělorusku taktické raketové systémy Iskander-M, které, jak víte, mohou používat balistické i řízené střely, a to jak v konvenční, tak jaderné verzi,“ cituje Putina ruská státní agentura TASS. Ministerstva obrany podle dohody dostanou pokyny k přípravě operace.

Lukašenko také obvinil NATO, že k hranicím posílá letouny schopné nést jaderné zbraně. Poprosil Putina, aby Bělorusku pomohl zrcadlově reagovat. Dostal slib modernizace běloruských letounů Su-25 v ruských továrnách.

Bělorusko je v současné době patrně nejbližší spojenec Ruské federace, která je od konce února v ozbrojeném konfliktu s Ukrajinou. Lukašenko vděčí Putinovi mimo jiné za to, jak ustál protesty po zfalšovaných prezidentských volbách roku 2020.

Hnojiva a obilí

Na schůzce Putin a Lukašenko jednali také o situaci na trhu s hnojivy. Rusko a Bělorusko patří mezi přední světové producenty, tvrdí ale, že sankce, které na ně v souvislosti s Ukrajinou uvalily západní země, ovlivnily jejich vývozní kapacitu.

Ve světě už dříve začaly narůstat obavy, že kvůli blokádě ukrajinských přístavů nebude v některých zemích dostatek základních potravin. Putin řekl, že se s Lukašenkem dohodli udělat maximum, aby uspokojili potřeby odběratelů v Rusku a Bělorusku.

Moskva je podle něj v této otázce v úzkém kontaktu s agenturami OSN, mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu John Kirby ale podle agentury Reuters řekl, že si není vědom žádných bilaterálních jednání na toto téma.