Ruské drony opět cílily na Kyjev, na jihu Ukrajiny útok poškodil infrastrukturu

Kyjev se v noci na sobotu stal terčem útoku ruských dronů. Ukrajinská armáda uvedla, že se protivzdušné obraně podařilo sestřelit všech zhruba deset bezpilotních letounů, které okupanti vyslali. Úřady nehlásí žádné škody ani zranění. Ruská armáda na Kyjev útočila drony podruhé za poslední měsíc, před týdnem na ukrajinskou metropoli poprvé od konce září mířily rakety okupantů.

„Druhý útok nepřátelských dronů na Kyjev v tomto měsíci. Nepřátelské bezpilotní letouny byly vypuštěny z jihu. Aby se dostaly do hlavního města, překonaly…obtížnou trasu dlouhou téměř tisíc kilometrů,“ uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko, podle něhož ale „složité manévry nepřítele“ protivzdušnou obranu ukrajinské metropole nezaskočily.

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 29 z 38 dronů íránské výroby vypuštěných ruskými silami, uvedlo letectvo.

Zákroky ukrajinské protivzdušné obrany v tradičním večerním projevu ocenil prezident Volodymyr Zelenskyj. Letectvu vzkázal, že pro Ukrajinu jejich práce znamená rozdíl mezi životem a smrtí. „Čím víc se přibližuje zima, tím razantněji budou Rusové útočit,“ varoval.

Před týdnem se Kyjev stal poprvé od konce září terčem ruského raketového útoku. Tlaková vlna z jedné ze sestřelených raket tehdy lehce poškodila několik domů v Kyjevské oblasti.

Jižní vojenské velitelství zároveň uvedlo, že bylo zasaženo zařízení energetické infrastruktury v jižní Oděské oblasti. Kvůli nočnímu ruskému dronovému útoku se ocitlo bez proudu kolem 1550 lidí, uvedlo podle serveru BBC News ukrajinské ministerstvo energetiky. Další útok v regionu podle resortu poškodil sklad ropy.

Terčem útoků se stala také Záporožská oblast. Dvě rakety zasáhly obci Komyšuvacha, kde způsobily požár rodinného domu a zranění čtyřem lidem. Na místo pak přijeli záchranáři, ale místo zrovna zasáhla třetí raketa. Dva lidé ze záchranného týmu zemřeli a tři jejich kolegové utrpěli zranění.

Útoky ohlásila i Černihivská oblast u hranic s Ruskem a Běloruskem, ruské síly tam podle tamních úřadů zasáhly dvě budovy infrastruktury. V této oblasti je podle ministerstva energetiky bez elektřiny šest obcí.