TÉMA

Černihivská oblast

Ruské drony opět cílily na Kyjev, na jihu Ukrajiny útok poškodil infrastrukturu

Kyjev se v noci na sobotu stal terčem útoku ruských dronů. Ukrajinská armáda uvedla, že se protivzdušné obraně podařilo sestřelit všech zhruba deset bezpilotních letounů, které okupanti vyslali. Úřady nehlásí žádné škody ani zranění. Ruská armáda na Kyjev útočila drony podruhé za poslední měsíc, před týdnem na ukrajinskou metropoli poprvé od konce září mířily rakety okupantů.
18. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 23:16|

Ukrajinci čekají, že válka potrvá nejméně dva roky, slyšel na východě země Mrkvička z Člověka v tísni

Zaplatí okna, přispívají ke zhotovení střech a oprav domů. Pracovníci z Člověka v tísni už více než rok pomáhají na Ukrajině ve spojení s místní samosprávou, materiálně i psychologicky. V oblastech zasažených válkou s Ruskem nezisková organizace také zásobuje obyvatele potravinami. Na dvou místech na východě Ukrajiny situaci pozoroval ředitel humanitární a rozvojové sekce Člověka v tísni Jan Mrkvička. V rozhovoru pro Studio 6 popsal život poblíž Černihivu a Dnipra.
12. 4. 2023|

Natočila ruské tanky, stálo ji to svobodu. Ukrajinskou učitelku okupanti půl roku věznili a mučili

Když kolem šestadvacetileté učitelky z Ukrajiny na počátku masivní ruské invaze projížděly ruské tanky, neváhala vzít do ruky svůj telefon. Záběry však Viktorii Andrušu nakonec stály svobodu. Rusové totiž materiál našli a učitelku vzali do zajetí. V cele, kde ji okupanti mučili, se uklidňovala vzpomínáním na svou práci a žáky. Loni v září Andrušu Rusové po šesti měsících vyměnili. Její příběh přibližuje zpravodajka ČT na Ukrajině Barbora Maxová.
10. 3. 2023|

Rusové dál útočí na Donbasu, zasáhli i cíle na severovýchodě a západě země

Rusové pokračují v útocích v operační zóně na východě Ukrajiny, zejména v oblasti Doněcku, uvádí generální štáb ukrajinské armády. V okolí Severodoněcku u obce Syrotyne ale podle něj utrpěli ztráty a stáhli se. Podle regionálních úřadů vystřelili Rusové rakety na obce v Černihivské a Sumské oblasti na severovýchodě země, po útocích zůstali mrtví či ranění. Ve Lvovské oblasti podle tamních úřadů zasáhli železniční objekt. Rusko tvrdí, že tam zničilo personál ukrajinských záložních útvarů a také zbraně dodané z USA a zemí Evropské unie.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 13:30|

Až polovinu ukrajinské rostlinné produkce zajistí rodinné farmy. Situace je nejistá, varují

Válka na Ukrajině způsobuje velké problémy tamním farmářům, přičemž největší zásah dostaly velké podniky. Zhroutily se jim dodavatelské řetězce a část pracovní síly odešla bojovat. Až polovinu rostlinné produkce země tak letos zajistí na ukrajinské poměry drobné, většinou rodinné farmy do sta hektarů. Ty hospodaří pouze na dvanácti procentech z celkové plochy orné půdy v zemi. Už nyní ví, že úrody bude méně.
30. 4. 2022|