Ruská protivzdušná obrana sestřelila nad Moskvou dron. Trosky poškodily výstaviště

Nad Moskvou byl v pátek sestřelen dron, jehož trosky poškodily jeden z pavilonů výstaviště, uvedla agentura TASS s odvoláním na záchranáře a starostu města Sergeje Sobjanina. Kvůli incidentu byl krátce uzavřen vzdušný prostor nad všemi civilními letišti ruské metropole, včetně mezinárodního letiště Šeremeťjevo a letiště Vnukovo.

Agentura Reuters s odvoláním na svědka informovala o hlasitém výbuchu poblíž centra ruské metropole, který byl slyšet napříč obchodní čtvrtí města. Moskevské úřady posléze uvedly, že protivzdušná obrana kolem 4:00 místního času (3:00 SELČ) zničila bezpilotní letoun. Podle dosavadních informací si pád jeho trosek nevyžádal žádné oběti.

Sobjanin dále napsal, že nebyly zaznamenány ani žádné významné škody v areálu výstaviště. TASS píše o poškození jednoho z pavilonů. Výstaviště je od Kremlu vzdálené necelých pět kilometrů. Na místě zasahovaly záchranné složky.

Kvůli incidentu byl krátce uzavřen vzdušný prostor nad čtyřmi moskevskými letišti, sedm letů bylo kvůli tomu odkloněno na jiná letiště, uvedla agentura Reuters.

Od začátku května, kdy byl nad Kremlem zničen bezpilotní letoun, se zvýšil počet náletů bezpilotních letounů v ruském vnitrozemí. Později v květnu byly zasaženy civilní oblasti hlavního města a na začátku tohoto měsíce byla dvakrát během tří dnů zasažena moskevská obchodní čtvrť.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že za pokusem o útok stojí Ukrajina. Kyjev událost nekomentoval. Ukrajina se téměř nikdy veřejně nehlásí k úderům na území Ruska.