Rumunskou vládu zkusí sestavit ministr financí Citsu. Měla by být pravicová

Rumunský prezident Klaus Iohannis pověřil dosavadního ministra financí Florina Citsua vytvořením nové vlády. Na koalici se dohodly tři proevropsky orientované středopravicové strany. Jejich předsedové uvedli, že parlament by ve středu mohl hlasovat o důvěře, uvedla agentura Reuters.

Koalice bude mít v novém parlamentu zhruba 55 procent křesel, většina ale může být podle analytiků relativně křehká. Volby sice 6. prosince vyhráli sociální demokraté, nikdo s nimi však není ochoten jít do vlády.

Tu tak vytvoří Národně liberální strana (PNL) společně s aliancí reformistů USR-PLUS a stranou maďarské menšiny UDMR. „Udělám vše pro to, abych zajistil stabilní vládu, která bude mít dlouhou životnost,“ prohlásil po pověření Citsu.

Pokud vláda získá důvěru, ujme se moci v době, kdy se země potýká s pandemií koronaviru a jejími ekonomickými dopady. Zhruba dvacetimilionové Rumunsko od začátku šíření viru zaregistrovalo téměř 600 tisíc případů koronaviru a 14 636 úmrtí s covidem-19. Očekává se, že rumunská ekonomika poklesne o 4,2 procenta, podotýká Reuters.