Rumunský premiér zklamaný z překvapivé volební prohry odstoupil. Vítěz ale koalici asi nesestaví

Opoziční sociální demokraté (PSD) zaznamenali překvapivé vítězství v nedělních parlamentních volbách v Rumunsku. Po sečtení hlasů z 99 procent volebních místností získali 30 procent, jejich šance na sestavení vlády jsou však zřejmě malé. Prezident Klaus Iohannis prohlásil, že se rýsuje středopravicová vládní koalice. Liberální premiér Ludovic Orban ale oznámil, že kvůli výsledku odstupuje z čela vlády, a naznačil, že nebude usilovat o premiérské křeslo. Hlasování poznamenala rekordně nízká účast.

Středopravicová Národně liberální strana (PNL) premiéra Orbana – považovaná za favorita volebního klání – má po sečtení téměř všech odevzdaných hlasů 25 procent. Liberály podle pozorovatelů poškodily jejich kroky při zvládání koronavirové nákazy. Ještě v lednových průzkumech jim přízeň vyjadřovalo 45 procent voličů, náskok se však za dobu pandemie postupně rozplynul.

Orban, který se po vyhlášení výsledků průzkumů u volebních místností již prohlásil za vítěze, v pondělí oznámil, že odstupuje z čela vlády. Zároveň naznačil, že znovu nebude o premiérské křeslo usilovat. „Udělal jsem, co bylo v mých silách, my jsme udělali, co bylo v našich silách. Mým cílem je pomoci vytvořit většinu bez sociálních demokratů. Doufám, že má liberální strana bude moci přijít s novým premiérem,“ citovala ho agentura Reuters. 

Třetí skončila se 14 procenty koalice reformistů USR-PLUS. Dalším překvapením voleb se stal úspěch nacionalisticko-populistického Svazu pro jednotu Rumunů (AUR), kterému odevzdalo svůj hlas osm procent voličů. Zastoupení v parlamentu bude mít i strana maďarské menšiny UDMR, která získala šest procent hlasů.

Hlasování se zúčastnilo pouze 31,84 procenta oprávněných voličů, což je nejméně od pádu komunismu v této balkánské zemi.

Pravděpodobnost, že se sociálním demokratům i přes vítězství podaří sestavit vládu, je podle serveru Balkan Insight nízká. Nezdá se totiž, že by jakákoli z parlamentních stran byla ochotná spolupracovat s PSD, jejíž obraz pošramotila obvinění z korupce i kontroverzní reforma soudnictví, kterou prosazovala během svého vládního angažmá od roku 2017 do loňského října.

Prezident: Rýsuje se středopravicová koalice

Prezident Iohannis v pondělí večer v televizním prohlášení uvedl, že „neexistuje jasný vítěz“ voleb. Nicméně podle něj „krystalizuje středopravicová koalice“, která bude schopna navrhnout koaliční vládu. „Za několik dní svolám konzultace se stranami, které se sejdou v novém parlamentu s cílem nalézt nejlepší řešení pro Rumunsko,“ citovala prezidenta tisková agentura Agerpres.

Podle deníku Romania libera prezident rovněž řekl, že pravicové strany ve volbách získaly dohromady více než 50 procent hlasů. „Z tohoto důvodu může PSD zůstat i po těchto volbách mimo politickou hru,“ dodal. 

I když možnosti PSD najít partnery do vlády jsou zřejmě nulové, vytvoření vládní koalice nemusí být podle pozorovatelů snadné ani pro liberály. Reformisté i UDMR sice už v noci na pondělí dali najevo, že jsou připravení s Orbanovou PNL o společné vládě jednat, ale v posledních měsících před volbami byly jejich vztahy s liberály napjaté.

Zájem zapojit se do jednání o nové vládní koalici projevila i menší Strana lidového hnutí (PMP) bývalého prezidenta Traiana Basesca, která má také ještě šanci překročit pětiprocentní práh pro vstup do zákonodárného sboru.

Socialisté vyloučili velkou koalici

Šéf PSD Marcel Ciolacu označil výsledek voleb za vzkaz voličů vládním liberálům ohledně jejich reakce na pandemii covidu-19. Jednalo se o hlas proti „zavírání škol, zavírání trhů a bankrotu tisíců firem“ za pandemie a rovněž proti „statisícům nezaměstnaných“, uvedl Ciolacu.

Ciolacu zároveň vyloučil velkou koalici mezi PSD a PNL. Prohlásil také, že případná konzervativní koalice PNL, USR-PLUS a UDMR by pro vládnutí neměla legitimitu. Reagoval tím na vyjádření prezidenta Klause Iohannise, že chce respektovat „většinové přání a vůli voličů“, což sociální demokraté bez schopnosti získat partnera nesplňují.

Iohannis, který je zásadním odpůrcem socialistů a má současně pravomoc jmenovat premiéra, již dříve uvedl, že by si přál vytvoření koalice PNL s reformistickou USR-PLUS.