„Probudili jsme se do pekla,“ říká Češka žijící v Maroku. Turisty vyhnaly otřesy v noci z hotelů

Speciál ČT24: Maroko zasáhlo ničivé zemětřesení (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi ničivého zemětřesení v Maroku byli Češi. Podle cestovatelského systému Drozd je jich v zemi aktuálně přes 170, z toho 80 v zasaženém Marrákeši. S dvojicí českých cestovatelů, jež se nacházela v době katastrofy přímo v oblasti pohoří Atlas, se již úřadům podařilo navázat kontakt, oba jsou v pořádku. Někteří Češi museli noc strávit před hotelem. Řada z nich teď zamíří domů, marocká letiště totiž zůstávají v provozu.

„Samozřejmě se jich dotkla noční evakuace z hotelů, kdy museli vyjít ven, ale zatím nemáme zprávu o tom, že by byl některý z Čechů zraněný,“ sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová. MZV přes systém Drozd rozeslalo všem českým turistům potřebné informace. Neustále v provozu je také tamní nouzová linka +212 613 452 583.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže musela řada Čechů v Marrákeši přespat venku. Ve městě se nyní koná konference, které se účastní desítky Čechů.

„Probudili jsme se do pekla. Je to těžké, protože znáte ty ulice, znáte nejvíce zasaženou starou část Marrákeše, znáte prodavače, kteří tam prodávají. Byť je to milionové město, tak lidé v Marrákeši se poměrně dobře znají, pokud už tam žijete a nejste turistka, tak jste nepřehlédnutelná a lidé vás znají. Takže na osobní rovině je to šok,“ popisuje svoje pocity spolupracovnice CK Zažít Maroko Alexandra Anzid Kollárová, která v Marrákeši dlouhodobě žije.

Podle jejích informací od lidí z místa bylo nejvíce zasaženo historické centrum, kde se nacházejí budovy z 12. a 13. století. „Ty budovy neodpovídají moderním standardům. Co se týče nové části města, tak ta je víceméně nedotčená, sem tam trhlina na budově, ale to je všechno,“ upozornila Češka s tím, že co se týče informací a případné pomoci, největší problém představují berberské horské oblasti, kam se lidé dostanou někdy pouze na mule. „Povaha zástavby ani tam neodpovídá moderním standardům,“ konstatovala Češka.

Dva čeští cestovatelé se v době zemětřesení nacházeli ve vesnici Imlil, které leží přímo v pohoří Atlas a je tradičním výchozím bodem pro zdolání nejvyšší hory Džabál Tubkal. Ministerstvo se s nimi v sobotu několik hodin snažilo neúspěšně zkontaktovat. „Nyní už máme informaci, že jsou oba v pořádku. Momentálně se čeká na zprovoznění silnice do Imlilu,“ oznámila po poledni Wernerová.

Události: Češi v Maroku přestáli zemětřesení bez úhony (zdroj: ČT24)

Část českých turistů míří domů

Řada Čechů se nyní snaží dostat z Marrákeše. „Buď pokračují ve své cestě na jiná místa, nebo se dostávají postupně domů. Naštěstí letiště v Marrákeši, Agadiru nebo v Casablance nejsou uzavřená, pravidelné linky létají, takže cestovní kanceláře mají pro repatriaci docela dobré podmínky. Stačí se postarat o sehnání míst,“ uvedl Papež. Speciální let se podle něj vypravovat nebude, jelikož je lidí málo.

Češi se podle Papeže tážou hlavně na případné další otřesy a zda je jejich současná lokalita bezpečná. „Složitější komunikaci máme s jejich příbuznými doma, kteří volají na naše emergency linky a ptají se na klienty v Maroku. Další skupiny teď řeší, jestli mají odletět. A jak už to tak bývá, tyhle situace se stávají o víkendu, kdy je komunikace trochu složitější, ale myslím, že to tentokrát není tak chaotické, jako to bylo na Rhodosu, kde to (požár) přišlo velmi náhle a týkalo se to velkého množství lidí,“ poznamenal Papež. 

Češka žijící v Maroku o zemětřesení: Je to šok, v Marrákeši se všichni znají (zdroj: ČT24)

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer po zemětřesení uvedly, že jejich klienti se nacházejí na pobřeží, zhruba devět set kilometrů od Marrákeše. CK Alexandria ani CK Čedok nemají v Maroku žádné klienty.

Mluvčí cestovní kanceláře Blue Style Lucie Bukovanská informovala o tom, že mají 125 klientů v Agádíru, zhruba dvě stě kilometrů od Marrákeše. Čtyři klienti se museli evakuovat z hotelu, protože bydleli ve výškové budově Anezi Tower. Podle Bukovanské dostali náhradní ubytování a svou dovolenou dokončí.

V sobotu mají do Maroka odlétat další zájezdy CK BlueStyle, kancelář klientům nabídla možnost bezplatné změny zájezdu nebo vrácení peněz.

Cestovní agentura Invia má podle mluvčí Jiřiny Ekrt Jiruškové v Agádíru zhruba čtyřicet klientů. „Všichni jsou v tuto chvíli v pořádku, je to daleko od Marrákeše. Zatím od klientů neevidujeme žádné dotazy ani komplikace v souvislosti se zemětřesením,“ sdělila agentura.

Oblíbená destinace Čechů

Zájem Čechů o severoafrickou zemi nebývale vzrostl už před pandemií covidu. Během roku míří do Maroka zhruba dvanáct tisíc českých turistů, a to především na jaře a na podzim, kdy je dobré počasí, kvůli poznávacím zájezdům, popsal pro ČT24 Papež. Turistická sezona podle něj trvá zhruba do listopadu. Češi rádi navštěvují nejenom historická místa, ale také zasažené horské oblasti.

Hlavním cílem Čechů je právě poničené město Marrákeš. „Máme zprávu, že několik zájezdů do Maroka by mělo startovat příští a přespříští týden, budou zrušeny nebo odkloněny,“ dodal Papež a doporučil českým turistům vždy se registrovat do systému Drozd, díky kterému mohou mít aktuální informace velmi rychle.

Události: Zemětřesení v Maroku zabilo přes tisíc lidí, poničilo i Marrákeš (zdroj: ČT24)