Požár na Madeiře zřejmě sežehl už desetinu ostrova. Turisté se schovávali v jeskyni

Hasiči bojují s rozsáhlým požárem na portugalském ostrově Madeira. Podařilo se jim zachránit skupinu třinácti turistů, kteří byli dosud nezvěstní, píše agentura AFP. Portugalská vláda na ostrov vyslala posily. Plameny zřejmě sežehly území o rozloze desetiny ostrova u obce Calheta. Několik lidí muselo vyhledat lékařskou péči. Madeira je oblíbeným cílem turistů v Atlantickém oceánu.

Požáry na ostrově trvají již několik dní na několika místech. Mohou za to i neobvykle vysoké teploty kolem třiceti stupňů, uvedla agentura Reuters. Ve středu si oheň vyžádal evakuaci zhruba stovky turistů.

Situace je vážná hlavně v okolí obce Calheta, kde požár podle prvních údajů zničil na sedmdesát kilometrů čtverečních území. Pokud se údaj potvrdí, byla by to téměř desetina rozlohy celého ostrova, která činí osm set kilometrů čtverečních.

„Byla to složitá a namáhavá noc. Požáry stále hoří,“ uvedla náměstkyně ministryně vnitra Patrícia Gasparová. Vláda nechala vyslat na ostrov přes šedesát hasičů a záchranářů, kteří se připojí ke stovce místních hasičů.

Hasičům se v pátek podařilo dostat do bezpečí skupinu třinácti zahraničních turistů, kteří byli nezvěstní, sdělily úřady. Před požárem se ukryli v jeskyni. Jednalo se o Američany, Francouze, Švýcary a jednoho Američana.

Během čtvrtka muselo kvůli požárům vyhledat lékařskou pomoc osm lidí, včetně jednoho dítěte.