Povstalecké jednotky v Sýrii s podporou USA zahájily útok na baštu IS v Rakká

Arabsko-kurdské povstalecké jednotky v Sýrii zahájily s podporou Spojených států útok na město Rakká, které je baštou takzvaného Islámského státu (IS). Podle velitele koaličních jednotek, amerického generálporučíka Steva Townsenda, bude bitva o Rakká „dlouhá a obtížná“, zasadí však IS rozhodující úder.

Pádem Rakká by měla organizace IS přijít o svůj poslední zásadní opěrný bod v regionu. „Pro IS bude těžké přesvědčovat nové rekruty, když ztrácí svá dvě hlavní města v Iráku a v Sýrii,“ uvedl americký generálporučík Steve Townsend s odkazem i na rozhodující boje v iráckém Mosulu, kde se podle něj blíží znovudobytí celého města z rukou IS.

Tato koalice je ale silná a odhodlaná zcela vymýtit IS z Iráku a ze Sýrie.
Steve Townsend
americký generálporučík

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zaútočily povstalecké jednotky na tamější vojenskou základnu na severním předměstí Rakká a zároveň na čtvrť Mašlab, ležící na východním okraji města. Mluvčí Syrských demokratických sil (SDF) Talál Sillo uvedl, že arabsko-kurdské jednotky SDF zahájily s podporou mezinárodní koalice ofenzivu ze severu, východu i západu.

Ofenzivu proti IS v oblasti Rakká zahájila SDF spolu s mezinárodní koalicí loni v listopadu. Koncem února vstoupili povstalci do provincie Dajr az-Zaur, v níž Rakká leží. Minulý týden se jim podařilo dostat se až k severním a východním branám města Rakká, které obklíčili ze severu, východu a západu.

Kurdské milice YPG, které jsou součástí SDF, informovaly o bezprostředních přípravách na útok v sobotu. O den později Turecko, které se na operaci nepodílí kvůli svým sporům s kurdskými povstalci, oznámilo, že ofenziva již začala.

Zpravodaj ČT Szántó: Sil, které se budou pokoušet město Rakká dobýt, je více (zdroj: ČT24)

Bez podílu Ruska či prezidenta Asada

Americká armáda se na pozemním útoku na Rakká přímo nepodílí. Povstalce ale zásobuje zbraněmi, zajišťuje jim podle potřeby logistické zázemí a hlavně je se svými regionálními spojenci podporuje vojenským letectvem.

Na operaci se nepodílí Rusko ani síly vládnoucího režimu syrského prezidenta Bašára Asada, které se soustředí na rozšíření území kontrolovaného v provincii Aleppo na severu země.