Rakká – centrum propagandy IS, kde se děti učí nemilosrdně zabíjet

Islámský stát se snaží vštípit svou zvrácenou ideologii už malým dětem, které se musí modlit a cvičit boj proti nepříteli – mimo jiné se učí řezat hlavy. Centrem propagandy je syrská bašta IS v Rakká, na niž v posledních dnech útočí Rusko i Francie. Někteří novináři se snaží na represe ze strany IS poukazovat, radikálové je za to ale nemilosrdně pronásledují.

Radikálové z IS se výcvikem takzvaných Lvíčat chalífátu rádi chlubí. Co musí děti podstoupit, vypráví ti, kdo před islamisty dokázali utéct.

„Ve vojenském výcviku bylo zacházení se samopalem. Kdo nedával pozor, stál na slunci nebo ho bili hadicí,“ vzpomíná desetiletý jezíd Hamada Šiháb Ahmed. „Učili nás, jak podřezávat lidi a jak se vyhodit do vzduchu,“ říká další uprchlý jezíd – čtrnáctiletý Raghíb al Yas Ahmed.

IS za děti platí, jejich vlastní rodiče se jich bojí

Podle organizace s názvem „Rakká v tichosti vraždí“ IS zneužívá nedostatek jídla. Rodinám platí za poslání dítěte do jeho center 250 dolarů měsíčně.

Ty fyzicky šikovné pomáhají s logistikou, bystré špehují okolí. „Běžne se jim říká 'flešky'. Donášejí informace o civilistech přímo bezpečnostnímu úřadu IS. Tyto děti jsou velmi loajální a schopné udat kohokoli. Některé rodiny nedůvěřují svým vlastním potomkům,“ upozorňuje organizace.

Rakká – bašta IS, kde se učí bojovat i malé děti (zdroj: ČT24)

Hranice radikály nezastaví, aktivisté nemají klid

Skutečný život v kdysi liberálním městě se snaží ukazovat hrstka dobrovolníků. Každé video nebo fotka odporující propagandě ale mohou být rozsudkem smrti. IS aktivisty pronásleduje i do ciziny.

Před měsícem zabil dva v jihovýchodním Turecku. „Chytili jednoho našeho reportéra, prošli mu laptop a našli logo naší kampaně. Po třech týdnech ho veřejně zavraždili na náměstí,“ konstatoval člen organizace Abdul Aziz Hamza.

IS se přihlásil k zodpovědnosti za páteční teroristické útoky v Paříži, které si vyžádaly 129 obětí. Tvrdí zároveň, že stojí za pádem ruského airbusu v Egyptě. Francouzský prezident Francois Hollande už nařídil zintenzivnit nálety na pozice IS nejen v Sýrii, ale i v sousedním Iráku. Podobně reagovaly i Spojené státy a Rusko.

Evropa má obavy, aby nedošlo k chemickému útoku

Francouzský premiér Manuel Valls vyjádřil obavy, aby teroristi příště nepoužili chemické nebo biologické zbraně. Nedávno IS zaútočil na kurdské milice chlorem. V nemocnici pak skončily desítky lidí. „Smíchali chlorový prášek s čističem toalet, hnojivem a cukrem. Nezabije vás, ale ochromí,“ vysvětlil příslušník kurdských milic Jawar Mohammad Sewdin. Bojovníci IS a an-Nusry ale získali i mnohem nebezpečnější látky jako horčičný plyn a sarin.

Mohl by to být skutečně reálný scénář. Výroba chemických zbraní je docela jednoduchá – tyto chemikálie běžně používá evropský chemický průmysl, podstatně obtížnější je ale manipulace a použití těchto zbraní.
Markéta Bláhová
expertka na jadernou bezpečnost
IS může použít chemické zbraně v Evropě, varoval francouzský premiér (zdroj: ČT24)

Sýrie většinu chemického arzenálu, přibližně 1200 tun chemikálií, vydala k likvidaci v červenci 2014. Experti je následně zlikvidovali na speciálně upraveném plavidle. Panují ale pochybnosti, jestli šlo skutečně o všechny zásoby. Další chemické zbraně navíc mohli islamisté získat v Iráku. „Iráku dodáme 3000 protiatomových a protichemických obleků, společně s dalším lékařským vybavením,“ uvedla německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová.

Politici ale mají hlavně silné podezření, že si islamisté jednodušší chemické bojové látky jako horčičný plyn dokáží vyrobit sami. Jejich přeprava pak není nijak zvlášť náročná – stačí je skladovat v bezpečných uzavřených nádobách. K chemickému útoku by pak mohlo dojít i za hranicemi Sýrie.