Polsko čelí třetí vlně koronaviru, masivně očkuje a mění podmínky na hranicích

Studio ČT24: Zahraniční zpravodaj Mathé k zpřísnění karantény v Polsku (zdroj: ČT24)

Polsko prožívá začátek třetí vlny pandemie. Za pondělí v zemi přibylo více než 6300 případů, což je zhruba o dvacet procent víc, než tomu bylo minulý týden. Zároveň začínají růst čísla nakažených v nemocnicích. Polsko proto mění podmínky pro vstup do země.

Přestože se situace v Polsku nápadně zhoršuje, země má v současné době stále více než polovinu volných lůžek pro covidové pacienty a také polovinu volných ventilátorů pro těžké případy. Hospitalizovaných je přes 13,5 tisíce, 1300 pacientů je napojeno na plicní ventilaci.

„Ministerstvo zdravotnicví mluví o tom, že situace není dobrá, že se začíná zhoršovat a to poměrně rychle. Má ale volné kapacity, proto možná vláda váhá se zavedením nových opatření či opětovných zpřísněním opatření,“ komentuje situaci v zemi zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé.

Očkování

Polsko k úternímu ránu hlásí 2,7 milionu podaných dávek, přičemž druhou dávku dostalo už 630 tisíc lidí. V porovnání s ostatními státy na tom Polsko není špatně. Vláda dlouhodobě kritizuje Evropskou komisi, že nedokázala dotlačit farmaceutické firmy k tomu, aby dodávaly slíbená množství vakcín. Vláda tvrdí, že kdyby tomu tak bylo, očkovaných by mohlo být výrazně více. Dál ale platí plán, že by do konce března měly obě dávky dostat celé tři miliony lidí.

První byli očkováni zdravotníci, nyní probíhá masové očkování učitelů ve školkách, jeslích a prvních ročnících základních škol. Ti dostávají vakcínu AstraZeneca, která je doporučená pro lidi do 65 let.

V březnu budou v Polsku očkovat lidi dlouhodobě nemocné, pak mají nastoupit „uniformované služby“, což jsou především policisté a vojáci. Kdy začne očkování široké populace, ještě není jasné.

„Během posledních měsíců se výrazně zvýšila vůle a odhodlání Poláků nechat se očkovat. První průzkumy hovořily o tom, že ani ne polovina se chce nechat očkovat, nyní už by si očkování přálo šedesát až sedmdesát procent. Nezaznamenal jsem zprávy, že by lidé AstraZenecu odmítali, jako je to v jiných zemích EU,“ dodal Mathé.

Hranice

Co se týče cestování do Polska, situace je poměrně komplikovaná. Během noci na úterý totiž vyšlo nové nařízení vlády.

Nástupu do karantény se cestovatelé z ciziny nově vyhnou v případě, že předloží osvědčení o očkování vakcínou proti covidu-19 schválenou Evropskou unií. Kabinet opatření zveřejnil v pondělí krátce před půlnocí, přičemž platit začínají od úterý. Podle českého velvyslanectví ve Varšavě tato novela polských pravidel neznamená pro české občany žádné změny.

Další výjimku z karantény po příjezdu do země budou mít podle nového nařízení polské vlády také děti předškolního věku a studenti, kteří docházejí do škol v Polsku nebo sousední zemi, popřípadě jejich opatrovníci, doplnil server onet.pl. Upravená opatření zahrnují mimo jiné také zpřísnění podmínek návštěvy kasín a míst provozujících herní automaty, kde hosté už nebudou smět konzumovat jídlo a nápoje.

Karanténa pro přijíždějící do Polska je však dál povinná v případě, že hranici lidé překročí hromadnou dopravou, upozornil Mathé. Karanténu lze nahradit negativním testem na koronavirus.