Policisté z URNA nově hlídají české ambasády v Moskvě a Kinshase

Události: Policisté z URNA hlídají česká velvyslanectví (zdroj: ČT24)

Policisté z Útvaru rychlého nasazení (URNA) nově hlídají česká velvyslanectví v Demokratické republice Kongo a v Rusku. Jejich přítomnost na ambasádách v Kinshase a v Moskvě má být dočasná. Podle ministerstva zahraničí má bezpečnostní důvody.

Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Štíchová vysvětlila, že v Moskvě jde v současnosti o specifickou bezpečnostní situaci, proto došlo k urychlení rozhodnutí spolupracovat s příslušníky URNA.

Neklid byl kolem české ambasády v Moskvě už loni. Skupina lidí v maskách v dubnu 2020 vyvěsila na plot velvyslanectví nápis Stop fašismu a hodila do areálu ambasády několik dýmovnic. Dle ruské televize REN šlo o reakci na odstranění sochy maršála Ivana Koněva v Praze. Při incidentu nebyl nikdo zatčen. Česko tehdy poslalo ruské diplomacii v reakci protestní nótu.

Policisté budou nově přítomni i na ambasádě v Kinshase. Násilí v Demokratické republice Kongo v posledních měsících stoupá. Obzvlášť nepokojný je region Beni na východě země, který je častým cílem útoků, jež jsou připisovány příslušníkům islamistických milicí Sjednocené demokratické síly (ADF). Tato skupina může v minulém roce dle OSN za smrt nejméně 849 civilistů.

Dlouhodobě hlídá Útvar rychlého nasazení také česká velvyslanectví v Iráku, Libanonu, Sýrii a Mali. Vojenská policie pak chrání diplomaty v Afghánistánu. „Jedná se o země, které jsou na pokraji války, v občanské válce nebo skutečně uprostřed válečného konfliktu,“ dodala Štíchová.