Podporujeme bezpečnostní síly i Afroameričany, uvedl Pence na republikánském sjezdu

Události: Sjezd republikánů (zdroj: ČT24)

Americký viceprezident Mike Pence v souvislosti s protesty prohlásil, že na ulicích v USA musí být pořádek. Uvedl to na nominačním sjezdu Republikánské strany, kde byla oficiálně schválena opětovná kandidatura Donalda Trumpa do prezidentských voleb. Sjezd, který končí ve čtvrtek, se kvůli koronavirové nákaze konal převážně virtuálně.

„V souvislosti s protesty Pence prohlásil, že on a Trump jsou zastánci práva a pořádku, že podporují americké bezpečnostní síly, ale že také podporují například afroamerickou komunitu,“ okomentoval projev viceprezidenta zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

„Aby bylo jasno: násilnosti musí přestat – ať se to děje v Minneapolisu, Portlandu nebo Kenoshe,“ řekl Pence v projevu s odkazem na místa, která v posledních týdnech zažívala nepokoje v souvislosti s protesty proti rasismu.

V Kenoshe ve Wisconsinu vypukly nepokoje v uplynulých dnech poté, co policista zasahující u domácí hádky sedmkrát vystřelil na mladého Afroameričana, kterého se snažil neúspěšně zatknout, a způsobil mu vážné zranění.

David Miřejovský o Pencově projevu (zdroj: ČT24)

Pence se ale ve svém středečním projevu podle Miřejovského vůbec nevěnoval poslednímu vývoji v Kenoshe. „V noci tam podle všeho sedmnáctiletý příslušník domobrany po nějakém kontaktu s protestujícími dva z nich zastřelil, dalšího zranil,“ připomněl Miřejovský.

„Hned po Pencově projevu se ozvala opozice a mnozí lidé na sociálních sítích mu vyčítali, že se nevymezil a nepromluvil o rostoucí síle různých domobran a samozvaných milic ve Spojených státech,“ komentoval Miřejovský.

Další ze série podobných událostí, kdy policisté proti Afroameričanům při zásazích použili nepřiměřené násilí, podle agentury DPA do jisté míry zastínila nynější republikánský nominační sjezd. Nepokoje se rozhořely letos v květnu po smrti George Floyda v Minneapolisu, který zemřel při tvrdém zásahu bělošského policisty.

Budu znovu kandidovat, potvrdil Pence

Viceprezident byl ve středu, třetí den sjezdu strany, hlavním řečníkem a zároveň jediným, který mluvil živě. „Všechny ostatní projevy byly předtočené,“ upozornil Miřejovský.

Pence na sjezdu také oficiálně přijal nominaci znovu po Trumpově boku kandidovat na viceprezidenta. V případě znovuzvolení slíbil například ekokonomický rozmach USA. Současného šéfa Bílého domu Pence při svém projevu označil za člověka, který v uplynulých čtyřech letech vydržel neustávající útoky a bojoval za to, aby dodržel sliby, jež při svém zvolení do funkce dal Američanům.

I přesto, že Spojené státy pandemie koronaviru zasáhla nejtvrději na světě, chválil Pence Trumpovu strategii v boji proti nákaze. Viceprezident tvrdí, že díky Trumpovu včasnému jednání se „podařilo zachránit nesčetné životy Američanů a získat čas na největší národní mobilizaci od dob druhé světové války“. Pence oznámil, že Spojené státy jsou na cestě k tomu, aby do konce letošního roku jako první na světě měly bezpečnou, účinnou vakcínu proti koronaviru.

Republikánský sjezd končí ve čtvrtek. Poslední den k delegátům z Bílého domu promluví Donald Trump a oficiálně se ujme nominace své strany. Začátkem listopadu se ve volbách utká s demokratickým kandidátem Joem Bidenem, který zastával post viceprezidenta během vlády Trumpova předchůdce Baracka Obamy.

Biden v reakci na Penceovy výroky o údajném úspěšném Trumpově tažení proti koronaviru na Twitteru napsal, že „180 tisíc lidí zemřelo kvůli koronavirové krizi. A srdcervoucí pravdou je to, že se to nemuselo stát“. Demokratická kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová připomněla, že Trump nebezpečí koronaviru bagatelizoval a obvinila ho, že Američany uvedl v omyl.