Republikáni na sjezdu varovali před nebezpečným socialismem a přijali „program Trump“

Události ČT: Republikáni oficiálně nominovali Trumpa (zdroj: ČT24)

Syn amerického prezidenta Donalda Trumpa považuje demokratického vyzyvatele svého otce v souboji o Bílý dům Joea Bidena za vysněného kandidáta čínské komunistické strany. Další republikánští řečníci v rámci převážně virtuálního stranického sjezdu hájili Trumpovo prezidentství, chválili zvládnutí koronavirové pandemie a varovali před „socialisty“, kteří by USA změnili k nepoznání. Republikáni oproti zvyklostem na sjezdu nepředstavili svůj program. Místo toho „se zápalem podporují Donalda Trumpa“.

„Víte, že nás chce hospodářsky a na světovém kolbišti oslabit,“ prohlásil na Bidenovu adresu Donald Trump mladší na sjezdu Republikánské strany, která jeho otce oficiálně jmenovala kandidátem pro listopadové prezidentské volby. Biden je podle něj natolik slabý, že jej tajné služby považují za upřednostňovaného kandidáta Číny. Demokratického uchazeče o Oválnou pracovnu proto označil za Beijing Bidena neboli Pekingského Bidena.

Trump mladší Bidenovi vyčetl i jeho údajně radikálně levicovou politiku, která zabrání hospodářskému zotavení po koronavirové krizi. Úvahy demokratického kandidáta o opětovném uzavření ekonomiky kvůli pandemii označil za „šílenost“. Za koronavirovou krizi podle Trumpa mladšího může čínská komunistická strana.

S odkazem na dřívější slib svého otce, že vysuší politickou „bažinu“ v hlavním městě Washingtonu, Trump mladší řekl: „Joe Biden je v zásadě lochneská příšera bažiny. Číhá v ní už půl století. Čas od času vystrčí hlavu, aby kandidoval na prezidenta, a pak zase zmizí a nic moc mezi tím nedělá,“ uvedl s odkazem na Bidenovu letitou kariéru v americké politice i jeho celkově třetí pokus stát se hlavou státu.

Před Bidenovým vítězstvím varovali i další řečníci. Viceprezident Mike Pence řekl, že Amerika potřebuje další čtyři roky s Trumpem v Bílém domě, protože všichni vědí, že „jde o ekonomiku, právo a pořádek“. Kongresman Matt Gaetz prohlásil, že je třeba bojovat o „záchranu USA, jinak zemi ztratíme navždy“. Trump mladší listopadové volby označil za volbu mezi „vírou, prací a vzděláním na jedné straně a nepokoji, rabováním a vandalismem na straně druhé“.

Radikální levice ohrožuje bezpečnost, varovali obžalovaní manželé

Stejně jako sjezd demokratů se ten republikánský kvůli covidu-19 odehrává především ve virtuálním prostředí. Jednotliví řečníci nahráli své vzkazy na video předem. Kromě pochvalných ohlasů na to, jak Bílý dům pomohl guvernérům zvládnout koronavirovou pandemii, se republikáni zaměřili i na další aktuální problémy, které sužují Spojené státy.

Trumpova kampaň usilovala o to, aby sjezd vyzněl optimisticky a vesele, avšak pondělí se neslo spíše v chmurném tónu, když řečníci hovořili o „zániku amerického snu“ v případě výhry demokratů, všímá si agentura AFP.

Jako symbol nadstranickosti Trumpovy politiky vystoupil demokratický kongresman parlamentu v Georgii Vernon Jones, aby vyjádřil podporu prezidentově ideji policejní reformy. Promluvil rovněž manželský pár Mark a Patricia McCloskeyovi, kteří v červnu v St. Louis mířili pistolí a poloautomatickou puškou na účastníky demonstrace proti rasismu. Prokuratura státu Missouri je obžalovala z nezákonného použití zbraně. Trump tento krok označil za hanbu.

Manželé McCloskeyovi
Zdroj: ČTK/AP/neznámý

Manželé varovali před demokraty a prohlásili, že pod jejich vedením by se ze Spojených států stala méně bezpečná země. „Ať už žijete kdekoli, vaše rodina nebude v bezpečí v Americe radikální levice,“ nechali se slyšet McCloskeyovi. V případě Bidenova vítězství podle nich americká předměstí zaplaví kriminalita. „Prezident Trump ochrání právo bránit svůj domov a rodinu, které dal Bůh každému Američanovi,“ dodal Mark McCloskey.

„Trump znamená zákon a pořádek“

Bývalý hráč amerického fotbalu Herschel Walker se zase ohradil proti tomu, aby Trumpa někdo označoval za rasistu. „Beru to jako osobní urážku, pokud si lidé myslí, že bych se 37 let přátelil s rasistou. Lidé, kteří si to myslí, neví, o čem mluví,“ prohlásil černošský sportovec.

Plamennou řeč pronesla partnerka Trumpa mladšího Kimberly Guilfoyleová, někdejší moderátorka prezidentovy oblíbené stanice Fox News. „Trump je prezidentem práva a pořádku. Biden, Harrisová a zbytek socialistů změní tento národ od základu,“ varovala s tím, že demokraté zlikvidují pracovní místa a zaškrtí rozpočty pořádkových sil. „Nesmíme připustit, aby výtržníci ničili naše města,“ dodala.

Svůj projev zakončila provoláním: „Bojovníci za svobodu a americký sen, to nejlepší nás teprve čeká!“

Stejně jako demokraté dávali i republikáni důraz na různorodost. Své vzkazy tedy pronesl například jediný černošský republikánský senátor Tim Scott či bývalá ambasadorka při OSN Nikki Haleyová, která má indiánské předky. Ta Trumpa vykreslila jako velkého zastánce amerických zájmů ve světě. „Říká světu, co potřebuje slyšet,“ uvedla.

Republikáni s programem Trump

Deník Washington Post upozorňuje na to, že Republikánská strana tentokrát na svém sjezdu nepřijme program. Je přitom zvykem, že právě na národních sjezdech každé čtyři roky demokraté i republikáni předloží Američanům své ideje do dalších let, priority a základní hodnoty, na kterých budou stavět.

Tentokrát republikáni místo programu přijali usnesení, podle nějž strana „s entuziasmem podporuje prezidenta Trumpa“ a „nadále hodlá se zápalem podporovat jeho politiku Spojených států na prvním místě“. „Jinými slovy, stranický program je Donald Trump,“ konstatuje americký list.

Prezident vystoupí na sjezdu s projevem každý den. V pondělí se nečekaně objevil přímo v Charlotte v Severní Karolíně, později do hlavního programu vstoupil z Bílého domu. To vyvolalo kontroverze, kritici Trumpovi vyčetli, že používá federální prostory k vlastní kampani.

„Je to proti zvyklostem, aby úřadující prezident k projevu využíval prostor Bílého domu, v minulosti se to tak nedělalo. Donald Trump ale teď tvrdí, že je krizová situace a je třeba šetřit peníze,“ popisuje zpravodaj ČT ve Washingtonu David Miřejovský.