Podpora Ukrajiny a rozšíření Schengenu patří k prioritám Švédska v čele EU, uvedl velvyslanec Jörgensen

Události, komentáře: Švédské plány, jak vést sedmadvacítku (zdroj: ČT24)

Podpora Ukrajiny bude hlavní prioritou švédského předsednictví Rady EU, které začalo v letošním roce, uvedl v pořadu Události, komentáře švédský velvyslanec v ČR Fredrik Jörgensen. Severská země, jež vystřídala Česko, se chce například zaměřit také na rozšíření Schengenu o Rumunsko a Bulharsko. Pro své půlroční působení chystá i překvapení, ale o něm nechtěl velvyslanec zatím hovořit.

Podpora Ukrajiny je velkou výzvou, protože tato země bojuje za nás za všechny, uvedl velvyslanec. Zdůraznil též, že Švédsko chce být silným členem NATO a přispět k bezpečnosti v Evropě. S tím souvisejí i probíhající jednání Švédska a Finska o vstupu do Severoatlantické aliance.

Tomuto vstupu zatím ještě nedalo „zelenou“ Maďarsko, které ale slíbilo, že tak učiní na jaře, a zejména Turecko, s nímž probíhají náročná vyjednávání.  

Velvyslanec uvedl, že Ankara chce, aby Švédové vydali do Turecka některé osoby. „Ale musíme dodržovat švédské zákony, pokud to neumožňují, tak je nevydáme,“ zmínil Jörgensen s tím, že Turecko chápe, že se severská země řídí svými zákony. 

K prioritám patří i rozšíření Schengenu o Rumunsko a Bulharsko

V pořadu pak velvyslanec několikrát popřel úvahy, že by protiimigrační a euroskeptická strana Švédští demokraté, o níž se opírá menšinová vláda, měla mít nějaký paralyzující vliv na postup Stockholmu. Podtrhl, že národní program jeho země je založen na dlouhých vnitřních diskusích a nejsou velké rozpory, pokud jde například o podporu svobodného obchodu či Ukrajiny. 

Velvyslanec rovněž věří, že se podaří vyřešit spory o rozšíření schengenského prostoru o Bulharsko a Rumunsko. Tyto země zatím kvůli vetu Rakouska a Nizozemska neuspěly.

Cílem je zelená, bezpečná a svobodná Evropa

„Švédsko se ujímá předsednictví v Radě EU v okamžiku, kdy Unie stojí před historickými výzvami,“ řekl už v polovině prosince premiér Ulf Kristersson. Hlavním bodem programu jeho vlády pro předsednictví je „zelená, bezpečná a svobodná Evropa“. Chce se zaměřit také na zachování prosperity v sedmadvacítce, demokratické hodnoty a principy právního státu.

Ožehavým bodem bude pro švédské předsednictví migrace, uvedla agentura DPA. Švédská středopravicová vláda je u moci teprve od poloviny října a prosazuje ostřejší kurz v přistěhovalecké politice. Kristersson v listopadu řekl, že „vnější a vnitřní bezpečnost“ EU jsou prioritou švédského předsednictví. „Bez silné vnější hranice je svoboda pohybu uvnitř EU ohrožená,“ prohlásil tehdy premiér.