Po silném zemětřesení je milion domácností v Japonsku bez elektřiny

Pobřeží japonské prefektury Fukušima zasáhlo zemětřesení, jehož sílu původně úřady stanovily na 7,1 stupně a později zvýšily na 7,3 stupně. Zemětřesení si vyžádalo nejméně dvacet zraněných. Budovy se chvěly i v hlavním městě Tokiu, kde se objevily i výpadky elektřiny, celkem je bez proudu přibližně 950 tisíc domácností. Varování před tsunami úřady nevydaly.

Zemětřesení udeřilo ve 23:08 místního času (15:08 SEČ), epicentrum se nacházelo u pobřeží Fukušimy v hloubce 60 kilometrů, uvedla japonská meteorologická služba. V jaderné elektrárně Fukušima nebylo zaznamenáno nic neobvyklého, píše agentura Kjódó.

Otřesy mohou mít podle japonského odborníka souvislost se smrtícím zemětřesením z roku 2011, které ve stejné oblasti způsobilo vlnu tsunami. „Vzhledem k tomu, že (zemětřesení z března 2011) bylo o síle devíti stupňů, není překvapivé, že o deset let později přicházejí následné otřesy,“ uvedl Kendži Satake, který působí ve výzkumném ústavu pro zemětřesení na Tokijské univerzitě.

Otřesy z března 2011 byly největší v zaznamenané historii Japonska. Podle oficiálních statistik tehdy zemřelo 15 880 lidí a téměř 2700 se pohřešovalo. Zemětřesení vyvolalo místy až dvacetimetrovou vlnu tsunami, která zničila stovky kilometrů východního pobřeží v regionu Tóhoku na největším japonském ostrově Honšú.

Tsunami tehdy způsobila havárii v jaderné elektrárně Fukušima 1, kde došlo ke značnému úniku radiace. Havárie se zapsala po bok nejvážnější jaderné katastrofy v dějinách v ukrajinském Černobylu.