TÉMA

Honšú

Zemětřesení v Japonsku si vyžádalo 55 životů, zničené silnice komplikují záchranné práce

Nejméně 55 životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. Poničeny byly tisíce domů, automobilů a lodí. Podle úřadů by pod troskami zřícených domů mohly být uvězněny ještě desítky lidí, oficiálně se pohřešuje dalších 15 osob. Pátrání ale komplikují poničené silnice a infrastruktura, odlehlost oblasti a následné otřesy. Ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo přes 150 zemětřesení, většinou silnějších než tři stupně.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 17:43|

Po silném zemětřesení varuje Japonsko v části země před tsunami. Úřady hlásí čtyři mrtvé

Japonské úřady vydaly varování před tsunami poté, co centrální část Japonska u Japonského moře na Nový rok zasáhlo zemětřesení o síle zhruba 7,6 stupně. Pro oblast kolem epicentra zemětřesení platila výstraha před tsunami velkého rozsahu, a to poprvé od roku 2011, kdy došlo k havárii v jaderné elektrárně ve Fukušimě. Výstraha byla později zmírněna. Otřesy připravily o život nejméně čtyři lidi a pokyn k evakuaci dostalo bezmála sto tisíc lidí z pěti různých prefektur. Na nebezpečí mohutných přívalových vln upozorňovaly Jižní a Severní Korea a také ruské úřady na ostrově Sachalin.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 21:13|

Severní Korea odpálila další balistickou střelu, přeletěla území Japonska

Severní Korea odpálila další balistickou střelu, uvedly armády Japonska a Jižní Koreje. Podle japonských úřadů raketa přeletěla severní japonský ostrov Hokkaidó, než dopadla do moře. Vláda v Tokiu vyzvala lidi v ohrožené oblasti, aby se ukryli. Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea slíbily rozhodnou odpověď.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 10:35|

Japonsko počítá škody po jednom z největších tajfunů za poslední roky. A obává se jeho dalšího řádění

Japonsko se potýká s následky jednoho z nejsilnějších tajfunů za poslední roky. Úřady zrušily stovky letů, vlakových spojů i trajektů. Ve městech zůstávají zavřené obchody. Záchranáři navíc dál varují před záplavami a sesuvy půdy. Podle meteorologů může v příštích dnech napršet až 400 milimetrů srážek.
20. 9. 2022|

Tajfun na jihozápadě Japonska zranil přes stovku lidí, dva zahynuli

Tajfun Nanmadol, který od neděle postupuje přes Japonsko, si podle agentury Reuters vyžádal nejméně dvě oběti a více než osmdesát zraněných. Na ostrovech Kjúšú a Honšú silný vichr a lijáky narušily dopravu a přiměly některé podniky přerušit výrobu. Na 286 tisíc domácností, většina z nich na ostrově Kjúšú, zůstávalo v pondělí odpoledne bez dodávek elektřiny.
19. 9. 2022|

Na pevninu japonského ostrova Kjúšú dorazil tajfun Nanmadol

Na jižní japonský ostrov Kjúšú v neděli dorazil tajfun Nanmadol. Japonská meteorologická agentura (JMA) varuje před vichřicemi, vysokými vlnami a rizikem rozvodnění řek. Informovala o tom agentura Reuters.
18. 9. 2022|

Japonci uctili minutou ticha oběti tsunami. Před deseti lety zabila tisíce lidí a způsobila hlubokou krizi

V pátek 11. března 2011 ve 14:46 místního času (6:46 SEČ) postihlo severovýchod Japonska zemětřesení o síle 9,0 stupně Richterovy škály. Byly to největší zaznamenané otřesy v historii země a páté nejsilnější zemětřesení na světě od roku 1900. Ohnisko se nacházelo v oceánu 130 kilometrů východně od přístavu Sendai v hloubce 32 kilometrů. Vyvolalo tsunami, která zabila tisíce lidí a napáchala obrovské materiální škody. V den výročí si Japonci oběti připomněli minutou ticha.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 11:55|

Po silném zemětřesení je milion domácností v Japonsku bez elektřiny

Pobřeží japonské prefektury Fukušima zasáhlo zemětřesení, jehož sílu původně úřady stanovily na 7,1 stupně a později zvýšily na 7,3 stupně. Zemětřesení si vyžádalo nejméně dvacet zraněných. Budovy se chvěly i v hlavním městě Tokiu, kde se objevily i výpadky elektřiny, celkem je bez proudu přibližně 950 tisíc domácností. Varování před tsunami úřady nevydaly.
13. 2. 2021Aktualizováno13. 2. 2021, 18:31|

Zemřel Kenzó Takada, první japonský návrhář, který se usídlil v Paříži

Na následky onemocnění covid-19 zemřel v nemocnici Neuilly-sur-Seine u Paříže japonský módní návrhář Kenzó Takada. Zakladateli značky Kenzo bylo 81 let. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na Takadova mluvčího.
4. 10. 2020|
Počasí

Sesuvy půdy, poničené domy a desítky obětí. Prudké deště dál pustoší Japonsko

Prudký a vytrvalý déšť, který už přinesl do jižního Japonska smrtící povodně, se přesouvá na severovýchod. Tam zasáhl velké části největšího japonského ostrova Honšú. Rozvodnil řeky, způsobil sesuvy půdy a zničil řadu domů a silnic. Bilance několikadenních povodní vystoupala na 58 mrtvých, dalších 14 lidí se stále pohřešuje, informovala agentura AP.
8. 7. 2020|

Tajfun Hagibis udeří na hustě obydlené části Japonska. Může být nejničivější za posledních 60 let

Japonsko se včetně hlavního města Tokia připravuje na sobotní příchod tajfunu Hagibis, který meteorologové přirovnávají k jedné z nejničivějších bouří za poslední desítky let. Kvůli tajfunu, jež odpovídá hurikánu páté kategorie, zrušily letecké společnosti spoje, linky pozastavili i provozovatelé rychlovlaků. Odloženy jsou i mezinárodní sportovní události.
11. 10. 2019Aktualizováno11. 10. 2019, 20:48|