Po silném zemětřesení varuje Japonsko v části země před tsunami. Úřady hlásí čtyři mrtvé

Japonské úřady vydaly varování před tsunami poté, co centrální část Japonska u Japonského moře na Nový rok zasáhlo zemětřesení o síle zhruba 7,6 stupně. Pro oblast kolem epicentra zemětřesení platila výstraha před tsunami velkého rozsahu, a to poprvé od roku 2011, kdy došlo k havárii v jaderné elektrárně ve Fukušimě. Výstraha byla později zmírněna. Otřesy připravily o život nejméně čtyři lidi a pokyn k evakuaci dostalo bezmála sto tisíc lidí z pěti různých prefektur. Na nebezpečí mohutných přívalových vln upozorňovaly Jižní a Severní Korea a také ruské úřady na ostrově Sachalin.

Japonský hydrometeorologický ústav původně varoval, že prefekturu Išikawa může zasáhnout až pětimetrová vlna, později vydal upozornění na možnost příchodu třímetrové vlny. Podle televizní stanice NHK byly z přístavu Wadžima na poloostrově Noto hlášeny vlny vysoké 1,2 metru. „Každá minuta se počítá. Prosím, evakuujte se okamžitě do bezpečných míst,“ vyzval mluvčí japonské vlády.

Premiér Fumio Kišida řekl, že se lidé mají připravit na další možné katastrofy. „Je potřeba, aby lidé zůstávali ostražití kvůli dalším možným otřesům,“ prohlásil. Meteorologická služba naléhá, aby se lidé nevraceli do svých domovů, protože tsunami se může vrátit.

Nejsilnější zemětřesení od roku 1885

Ohnisko zemětřesení se nacházelo v malé hloubce na poloostrově Noto v prefektuře Išikawa. Podle japonské škály otřesy dosáhly nejvyššího sedmého stupně. Šlo o nejsilnější zemětřesení, jaké meteorologický ústav na poloostrově Noto zaznamenal od začátku měření v roce 1885, píše agentura Reuters. Britská BBC na svých internetových stránkách uvedla, že centrální část Japonska za několik posledních hodin zasáhlo asi padesát zemětřesení se silou od 3,4 do 7,6 stupně.

Úřady v prefektuře Išikawa potvrdily zatím čtyři mrtvé, uvedla agentura Kjódó. Ta s odvoláním na prohlášení místní policie dříve informovala, že ve městě Nanao na poloostrově Noto byli nalezeni dva lidé bez známek života. Jedna oběť v sutinách zříceného domu byla podle stanice NTV hlášena z nedalekého města Šika. Podle serveru BBC bilance obětí pravděpodobně poroste.

V přístavu Wadžima se podle hasičů zřítilo nejméně třicet domů. V zasažených oblastech na pobřeží Japonského moře se zřítilo vícero domů, popraskaný je povrch některých ulic a parkovišť, v jedné továrně vypukl požár. Japonská vláda uvedla, že má informace o šesti případech, kdy jsou lidé zasypaní pod sutinami. Podle britské BBC však není jasné, kolik lidí přesně pod troskami staveb je.

V centrálním a východním Japonsku byl přerušen provoz rychlovlaků, nefunguje ani letecké spojení se zasaženými regiony. Někde jsou hlášeny problémy s telefonním spojením a internetem. Elektrárenská společnost Hokuriku Electric Power uvedla, že více než 36 tisíc domácností v prefekturách Išikawa a Tojama je bez dodávek proudu. Záchvěvy budov byly patrné i v Tokiu.

Kancelář japonského císaře v reakci na zemětřesení oznámila, že se ruší na úterý plánovaná panovníkova novoroční zdravice. Americký prezident Joe Biden podle agentury Reuters v prohlášení uvedl, že Spojené státy jsou připraveny poskytnout Japoncům veškerou potřebnou pomoc.

Bez komplikací v jaderných elektrárnách, ujišťuje vláda

Japonsko patří mezi země nejvíce ohrožené zemětřeseními. V březnu 2011 zemětřesení a následná vlna tsunami připravily o život skoro dvacet tisíc lidí a způsobily havárii v jaderné elektrárně ve Fukušimě. Jaderná elektrárna patřící společnosti Hokuriku v nejsilněji zasažené prefektuře Išikawa své dva reaktory kvůli pravidelné kontrole odstavila už před pondělním zemětřesením, které se jí díky tomu nijak nedotklo, oznámil japonský úřad pro jadernou bezpečnost.

„V tuto chvíli neregistrujeme žádné komplikace v žádné z jaderných elektráren. Včetně zařízení Šika, které se epicentru zemětřesení nachází nejblíže,“ ujistil hlavní tajemník japonské vlády Jošimasa Hajaši.

Varování platí i pro Rusko a obě Koreje

Jihokorejská meteorologická služba upozornila, že v důsledku zemětřesení v Japonsku se může zvednout hladina moře u části území na východě Jižní Koreje a úřady v provincii Kangwondo prostřednictvím textových zpráv vyzvaly lidi, aby nechodili na pobřeží a aby utekli do vyšších míst.

Severní Korea podle agentury Reuters vydala varování před tsunami na svém východním pobřeží. Uvedla, že k břehům mohou dorazit vlny o výšce až 2,8 metru.

Varování před tsunami vydaly také úřady na ostrově Sachalin a ve městech Vladivostok a Nachodka na ruském Dálném východě, napsal list Kommersant. Ruské ministerstvo pro mimořádné situace nicméně později podle agentury TASS popřelo dřívější zprávu úřadů o evakuaci části Sachalinu.