Jako Černobyl. Japonská elektrárna Fukušima láká sedm let po havárii „nukleární“ turisty

Horizont ČT24: Okolí jaderné elektrárny Fukušima se stává turistickým cílem (zdroj: ČT24)

Elektrárna Fukušima už nepřipomíná Černobyl jen kvůli jaderné havárii. Podobně jako v případě ukrajinského zařízení se i místo japonské nukleární katastrofy stává turistickým cílem. Místní obyvatele ale zájem turistů rozděluje.

Havárie v jaderné elektrárně Fukušima v březnu 2011 byla nejhorší od ukrajinského Černobylu v roce 1986. Po úderu tsunami poničily mohutné exploze tři reaktory a unikající radioaktivní látky zamořily vzduch, půdu i mořskou a podzemní vodu. Z měst a vesnic v okruhu dvaceti kilometrů se muselo vystěhovat 150 tisíc lidí.

Po sedmi letech se nehoda stává historickou událostí a torzo elektrárny pamětihodností, která přitahuje návštěvníky z celého světa. Jako jednodenní výlet z Tokia nabízí návštěvu okolí elektrárny čím dál víc cestovních kanceláří.

Skupiny turistů jsou vybaveny dozimetry, aby si na jakémkoliv místě mohli změřit úroveň radioaktivity. Někde bývá hodnota vyšší, než ukazují pevně nainstalované přístroje.

Procházejí například dosud prázdnými ulicemi města Namie vzdáleného jen čtyři kilometry od jaderného komplexu. Domy jsou tam ve stejném stavu, jako když je jejich obyvatelé opustili. „Nevěděla jsem, jak to ve skutečnosti vypadá. Když jsem to viděla na vlastní oči, zlomilo mi to srdce,“ říká turistka Miki Hisanová.

Někteří obyvatelé nechtějí být atrakcí, další turisty vítají

Mnozí místní se do svých domovů stěhují zpátky a pohled na rostoucí cestovní ruch je rozděluje. „Často vidím turistické skupiny, jak si prohlížejí zchátralé domy. Nechci být žádnou atrakcí,“ stěžuje si Majumi Matsumotová z města Namie. „Já osobně vítám lidi, kteří sem přijedou, ať už je k tomu vede cokoliv,“ oponuje majitel tamního obchodu Hidezo Saito. 

Turisté jsou svědky toho, jak se do mrtvé zóny vrací život. Na tamní farmě si můžou sami zasadit rýži a přitom se dozvědí, jaké důsledky má jaderná havárie pro celou oblast. Na místním ranči se zase pase kolem tří set krav. Jejich maso je ale neprodejné, protože od elektrárny je dělí pouhých čtrnáct kilometrů.

„Je důležité sem přivést zahraniční turisty, aby viděli současný obraz Fukušimy. Tak můžeme napravit poškozenou pověst tohoto regionu,“ domnívá se průvodce turistů Takuto Okamoto.

Také japonské cestovní kanceláře věří, že zahraniční návštěvníci jsou pro opuštěný region tou nejlepší reklamou: odnesou si osobní zážitky a přinesou peníze, které pomohou místním živnostníkům. Podobnou zkušenost udělal už Černobyl a Fukušima chce být stejně jako on pevným bodem na mapě nukleární turistiky.