Pět členů ukrajinské vlády nabídlo demisi

Ukrajinští ministři strategického průmyslu, spravedlnosti a ochrany životního prostředí v úterý nabídli své demise, oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk. Později ohlásil, že žádost o odvolání podala také místopředsedkyně vlády pro evropskou a euroatlantickou integraci Olha Stefanišynová. O své odvolání požádala také další vicepremiérka a současně ministryně pro reintegraci okupovaných území Iryna Vereščuková. Změny mají vládu posílit, jak to Ukrajina potřebuje, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním projevu.

Ministr strategického průmyslu Oleksandr Kamyšin má na starosti zbrojní výrobu v zemi, která se déle než dva a půl roku brání plnohodnotné ruské invazi, poznamenala agentura Reuters. Kamyšin uvedl, že i po odstoupení by chtěl působit v obranném sektoru, i když v jiné roli.

Spolu s Kamyšinem nabídli své odstoupení ministr spravedlnosti Denys Maljuska a ministr životního prostředí Ruslan Strilec a také šéf fondu státního majetku Vitalij Koval, kterého parlament do této funkce schválil loni v listopadu.

Dojde i ke změnám v prezidentské kanceláři, avizoval Zelenskyj

Na Ukrajině odvolání členů vlády schvaluje parlament. Podle jeho předsedy by zákonodárci měli o demisích jednat na jednom z nejbližších zasedání sněmovny.

„Podzim bude nesmírně důležitý. Naše státní instituce musí být strukturovány tak, aby Ukrajina mohla dosáhnout všech výsledků, které potřebuje. K tomu musíme posílit některé oblasti vlády a jsou připraveny změny v jejím složení. Dojde i ke změnám v prezidentské kanceláři,“ řekl podle agentury Reuters Zelenskyj v nočním projevu.

Ukrajinská pravda: Odvolán bude i Kuleba

Šéf státu podle listu Ukrajinska pravda odvolal z funkce zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Rostyslava Šurmu. Premiér Denys Šmyhal má zůstat ve funkci, ale chystá se odvolání šéfa diplomacie Dmytra Kuleby, napsal deník s odvoláním na své nejmenované zdroje v prezidentově týmu. Kulebův nástupce ještě není určen, ale pravděpodobně jím bude jeho první zástupce Andrij Sybiha, dodala Ukrajinska pravda.

Poslanec Jaroslav Železňak podle agentury Interfax-Ukrajina uvedl, že parlament by mohl změny ve vládě posoudit za dva dny. O možných nástupcích se podle zákonodárce ještě jedná, přičemž během války nelze podle zákonů vyměnit všechny členy kabinetu.