TÉMA

Olha Stefanišynová

USA apelovaly na Kyjev, aby kvůli cenám ropy přestal s útoky na ruské rafinerie, píší FT. Ukrajina to popírá

Spojené státy požádaly Ukrajinu, aby přestala útočit na ruské rafinerie, napsal britský list Financial Times (FT) s odvoláním na nejmenované zdroje. Washington se podle nich obává, že údery na ruskou ropnou infrastrukturu by mohly vést ke zvýšení světových cen ropy a vyprovokovat Moskvu k odvetným akcím. Představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak informaci o americké žádosti ve vysílání ruské stanice Dožď popřel a zároveň sdělil, že nikdo Ukrajině bránící se už dva roky ruské vojenské agresi nemůže diktovat podmínky.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 14:49|

Bezpodmínečné vítězství Ukrajiny je jediným možným koncem války, řekla vicepremiérka Stefanišynová

Na vypracování dokumentů pro žádost Ukrajiny o členství v Evropské unii pracovali úředníci během ostřelování v krytech. Ke vstupu musí země přijmout řadu reforem, což je během zuřících bojů komplikované. Ukrajincům ale nechybí „kozácký zápal“, popsala ukrajinská vicepremiérka pro evropskou a euroatlantickou integraci Olha Stefanišynová. Konflikt podle ní musí skončit vítězstvím Ukrajiny, které povede k její integraci na Západ. V rozhovoru pro ČT24 uvedla, že ani vstup do NATO není „mimo hru“.
15. 7. 2022|

Ukrajinská vicepremiérka jednala s ministrem Bekem. Apelovala na přijetí sedmého balíku protiruských sankcí

Sedmý evropský balík protiruských sankcí musí být restriktivní a přijatý bezodkladně. I v návaznosti na čtvrteční ruský raketový úder na Vinnycju ve střední části Ukrajiny, při kterém zemřely více než dvě desítky lidí, to po jednání s českým ministrem pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem (STAN) v Praze uvedla ukrajinská vicepremiérka Olha Stefanišynová. Bek s ní mimo jiné také hovořil o tom, jak podpořit evropské perspektivy země.
14. 7. 2022|