Zelenskyj náhle odvolal šéfa ukrajinského letectva

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj pomocí dekretu odvolal velitele vzdušných sil Mykolu Oleščuka, píše agentura Reuters. Informace se poté objevila i na webu prezidentovy kanceláře. Zpráva přichází den po oznámení o havárii stíhačky F-16, kterou nyní prošetřuje zvláštní komise. Podle magazínu Forbes má skončit také šéf ukrajinského provozovatele elektrické sítě Ukrenergo Vadym Kudryckyj.

Zelenskyj ve svém večerním projevu poděkoval ukrajinským pilotům, inženýrům a jednotkám protivzdušné obrany. „(Děkuji) všem, kteří skutečně bojují za Ukrajinu – za výsledek. A je to nutné i na velitelské úrovni. Musíme se posílit. A musíme se postarat o lidi. Postarat se o personál. Postarat se o všechny naše vojáky,“ řekl prezident podle serveru Kyiv Independent, aniž by upřesnil důvod odvolání Oleščuka.

Oleščuk působil ve funkci od srpna 2021. Zastupujícím velitelem ukrajinského letectva byl jmenován generálporučík Anatolij Kryvonožko, dosavadní šéf vzdušného velitelství střed.

Zpráva o změnách ve vedení letectva přichází den poté, co ukrajinská armáda potvrdila, že západní stíhačka F-16, která byla nedávno zemi dodána a kterou řídil špičkový pilot Oleksij Mes, se 26. srpna zřítila při obraně proti ruskému úderu. Mes při tragické události zahynul.

Spekulace o selhání pilota

Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že zřídilo zvláštní komisi, která má prošetřit, co havárii způsobilo. Oleščuk slíbil, že důvod zjistí a že nikdo nic neskrývá. Ukrajina „obdržela předběžnou zprávu“ od USA, které se podle něj „již zapojily do vyšetřování příčin (nehody)“.

Nejmenovaný představitel americké obrany přitom sdělil agentuře Reuters, že to „nevypadá, že by havárie byla výsledkem ruské palby “, a uvedl, že se prošetřují další možné příčiny, včetně „chyby pilota“ a „mechanického selhání“.

Podle informací deníku The Wall Street Journal stíhačka nebyla sestřelena, ale zřítila se následkem pilotovy chyby. Ukrajinská armáda se ale podle televize CNN nedomnívá, že za zničením stroje bylo selhání pilota.

Výměna v energetice

Personální výměna se podle médií dotkla také oblasti energetiky. Podle některých zdrojů časopisu Forbes Kudryckyj odmítl po schůzce s prezidentem sám rezignovat. Společnost Ukrenergo na žádost agentury Reuters o komentář zatím nereagovala.

Státem řízený provozovatel stojí před obtížným úkolem udržet ukrajinskou elektrickou síť bezpečnou a stabilní po 2,5 letech plnohodnotné války, během níž Moskva pravidelně útočí na energetický sektor, poznamenala agentura.

Při masivním pondělním úderu Rusko vypálilo na Ukrajinu více než dvě stě raket a dronů, které většinou cílily právě na energetická zařízení, tvrdí představitelé Kyjeva. Ukrenergo má za úkol tato zařízení chránit a zajistit obnovu poškozené energetické infrastruktury.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba tvrdí, že když nebudou platit žádná omezení na použití dodaných zbraní, Ukrajinci dokáží mnohem efektněji bránit Rusku v útocích a zlepšit situaci na svých vojáků na frontě.

Podle zpráv médií například Velká Británie podporuje návrh, aby Ukrajina k takovým účelům používala střely s plochou dráhou letu Storm Shadow, veřejně k tomu ale nevyzývá. Pozitivní přístup k této otázce dala najevo i Francie. Naopak Spojené státy, Německo či Itálie jsou proti, jelikož se obávají eskalace konfliktu.

Načítání...