Rusko vede velký útok proti Ukrajině, vzlétly spojenecké stíhačky

Kvůli ruskému ostřelování na západě Ukrajiny vzlétly polské a spojenecké stíhačky. Okupanti podnikli proti Ukrajině rozsáhlý raketový a dronový útok. Z mnoha míst napadané země, včetně Kyjeva, jsou hlášeny výbuchy. Ukrajinské úřady zatím hlásí tři mrtvé. Leckde jsou problémy s dodávkami elektřiny i vody. Agentura Reuters uvedla, že Rusko má ve vzduchu jedenáct strategických bombardérů TU-95.

Ruská armáda v noci na Ukrajinu nejdříve zaútočila s nasazením dronů šáhed. Podle telegramového kanálu RBK Ukrajina pět lidí v Poltavské oblasti utrpělo zranění při zásahu blíže neurčeného průmyslového objektu.

O něco později Rusko ze severu a z jihu zahájilo raketové údery. Výbuchy byly hlášeny z Kryvého Rihu na jihovýchodě země nebo ze středoukrajinského města Kropyvnyckyj. Podobná situace byla v Charkově, kde se ozvaly nejméně tři exploze, ve Vinnycké oblasti nebo v Oděse. Kvůli bezpečnostní situaci byla přerušena doprava přes hráz přehrady u vodní elektrárny v Záporoží.

Z Kyjeva jsou slyšet výbuchy a střelba protivzdušné obrany. V části hlavního města distributor preventivně odstavil část elektrické sítě. Hlášeny jsou i výpadky v dodávkách pitné vody. Tisíce lidí se skrývají v metru a protileteckých krytech. Šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko ráno vyzval obyvatele metropole, aby zůstali v krytech, protože je aktivní protivzdušná obrana. Při přiblížení k městu v oblasti okolo Kyjeva kolem 2:30 SELČ bylo zničeno až deset bezpilotních letounů, uvedl Popko.

V západoukrajinském Lucku byla při ruském raketovém útoku poničena výšková budova. Podrobnosti ohledně případných obětí a zraněných ještě nejsou k dispozici.

Ukrajinci jsou bez vody a elektřiny

Zpravodaj ČT na Ukrajině Jan Řápek popsal, že ruské útoky míří na celou Ukrajinu a všechny oblasti jsou v ohrožení. Ve velké míře hlásí podle něj problémy například Kyjev, Charkov, Záporoží nebo Doněcká oblast. Ruské drony íránské výroby se snaží na řadě míst Ukrajinci sestřelit například kulomety. „Proto střelba, která se ozývá v několika městech,“ dodal. Zároveň upozornil také na raketové útoky, které jsou hlášeny v řadě měst.

Podle Řápka to zatím vypadá, že Rusové cílí hlavně na klíčovou infrastrukturu, protože došlo k výpadkům energie a odstávkám dodávek pitné vody. „Ale to není pro Ukrajince nic neobvyklého,“ doplnil. Zpravodaj ČT se nyní nachází ve městě Sumy a podle něj tam zatím panuje relativní klid. „Respektive nějaké velké výbuchy nebyly ráno slyšet. I tady došlo k zasažení rozvodných stanic a ocitli jsme se ráno na nějakou dobu bez elektřiny, po pár desítkách minut ale byly dodávky obnoveny,“ doplnil.

Zpravodaj Jan Řápek o ruských útocích na Ukrajině (zdroj: ČT24)

„Od brzkých ranních hodin sledujeme intenzivní aktivitu ruského letectva (...) související s útoky na objekty ležící mimo jiné na západě Ukrajiny,“ informovalo vedení polské armády na sociální síti X v příspěvku o tom, že odstartovaly polské stíhačky a bojové letouny dalších zemí NATO.

Ukrajinci očekávali velký ruský raketový útok již nějakou dobu. Americké velvyslanectví vydalo minulý týden varování před zvýšeným rizikem útoku kolem Dne ukrajinské nezávislosti, který si Ukrajina připomněla v sobotu.

Ukrajina sama zintenzivnila své dálkové útoky bezpilotních letounů na Rusko, aby se pokusila vrátit úder Moskvě, která v únoru 2022 po osmi letech okupace Krymu a vojenské agrese na Donbase zahájila invazi na Ukrajinu v plném rozsahu.

Trosky ukrajinského dronu zasáhly výškovou budovu v ruském Saratovu, jedna žena byla zraněna. Tamní úřady dočasně pozastavily provoz letiště. Nálety jsou hlášeny i z dalších ruských oblastí.

„Touha zničit naši energii vyjde Rusy draho: jejich infrastrukturu,“ uvedl vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak.

Rusko i Ukrajina popírají, že by se zaměřovaly na civilisty, uvedla agentura Reuters. Obě strany tvrdí, že jejich útoky jsou zaměřeny na zničení infrastruktury, která je klíčová pro válečné úsilí toho druhého.